Urci băut la volan, rişti puşcăria!

Cristina Ghenea

Începând cu prima zi a anului viitor, şoferii care se urcă la volan după ce au consumat alcool riscă să facă puşcărie.
Noul Cod Rutier, o iniţiativă a Poliţiei
Dacă până acum, şoferii care erau prinşi băuţi la volan şi  alcoolemia în sânge nu depăşea pragul de 0,8 erau amendaţi şi rămâneau fără permis pentru trei luni, de la 1 ianuarie, lucrurile se vor schimba. Pragul va scădea la 0,5 alcoolemie în sânge, iar, pe lângă faptul că li se suspendă permisul, şoferii se vor mai alege şi cu dosar penal, riscând o pedeapsă între 1 şi 5 ani de închisoare. Iniţiativa de modificare a pragului de alcoolemie aparţine Poliţiei Rutiere şi a fost aprobată de Camera Deputaţilor, în speranţa că noua modificare îi va descuraja pe şoferi să se mai urce la volan după ce au băut. „Aceste prevederi ale noului Cod Rutier sunt, cu siguranţă, binevenite, pentru că numărul accidentelor de circulaţie produse pe fondul consumului de alcool, cu siguranţă, va scădea. Pragul alcoolemiei a fost  modificat şi în ceea ce priveşte testarea cu etilotestul, de la 0,4 mg alcool pur în aerul expirat, la 0,3 mg alcool pur în aerul expirat“, a declarat comisarul-şef Dan Micu, şeful Serviciului Rutier din IPJ Hunedoara.
Cresc penalizările cu puncte
De asemenea, în noul Cod Rutier, sunt sancţiuni mai drastice faţă de precedentul, crescând, de pildă, penalizările cu puncte. Astfel, pentru utilizarea telefonului mobil în timp ce conduc şi pentru nefolosirea centurii de siguranţă, şoferii vor primi câte două puncte de penalizare şi amendă între 147 şi 220 lei (amenda veche era între 134 şi 201 lei).
În ceea ce priveşte depăşirea vitezei legale permise, şoferii vor primi până la şase puncte de penalizare şi o amendă de până la 1.474 de lei (amenda veche era de până la 1.340 lei), în funcţie de numărul de kilometrii cu care au depăşit limita de viteză impusă. Pentru trecerea pe culoarea roşie a semaforului, şoferii vor avea permisul reţinut şi vor fi sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 295 şi 370 lei (amenda veche, între 268 şi 335 lei).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.