REPERE MEDICALE. Obezitatea la copii și adolescenţi
Biolog Mădălina Negrău
Obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică, fiind caracterizată prin creşterea greutăţii corporale pe seama ţesutului adipos. În România incidenţa obezităţii la copii variază între 5 – 10 la sută, greutatea excesivă fiind un prim semnal de alarmă pentru părinţii acestora. Obezitatea prezentă în copilărie şi adolescenţă are tendinţa de a persista la maturitate şi măreşte riscul îmbolnăvirilor la vârsta adultă, indiferent dacă adultul este obez sau nu.
Cauzele principale ale obezităţii sunt alimentaţia dezechilibrată (prea bogată în zaharuri şi grăsimi) şi în exces, care poate duce la un aport energetic crescut la copii şi adolescenţi, favorizând apariţia obezităţii. Inactivitatea, lipsa de sport şi de mişcare sunt factori ce predispun la obezitate.
Mediul social şi cultural în care trăieşte copilul contribuie la formarea unei atitudini corecte sau greşite a copilului faţă de alimente prin exemplul dat. Părinţii sunt cei care pot impune schimbarea stilului de viaţă şi pot modifica obiceiurile alimentare greşite.
Obezitatea poate fi cauzată şi de funcţionarea anormală a glandei endocrine, dar şi de unii factori genetici. Riscul copiilor care au dezvoltat obezitate în primii ani de viaţă de a deveni adulţi obezi este de 40 la sută pentru copiii cu un singur părinte obez şi de 80 la sută pentru cei cu ambii părinţi obezi.
Problemele de sănătate cele mai frecvente care pot apărea la copiii obezi sunt: diabetul, pancreatita, cardiopatia, probleme ale ficatului, probleme ortopedice, sindromul de apnee obstructivă în somn, refluxul esofagian, calculi biliari, disfuncţii în alimentaţie şi bulimia. Atunci când greutatea în exces se acumulează în jurul taliei, creşte riscul apariţiei unor probleme cardiovasculare şi a hipertensiunii, cresc de asemenea valorile glicemiei şi ale colesterolului.
De asemenea, dezvoltarea psiho-socială şi calitatea vieţii copiilor şi adolescenţilor este influenţată de obezitate, existând riscul ca aceştia să fie izolaţi social. Se observă lipsa încrederii în sine şi nemulţumirea în ceea ce priveşte aspectul lor fizic.
Pentru identificarea şi evaluarea obezităţii la copiii şi adolescenţii cu vârsta între doi şi 18 ani se utilizează indicele de masă corporală (IMC), care se obţine prin raportarea greutăţii în kg la pătratul înălţimii în metri. Valoarea acestuia se interpretează apoi în funcţie de vârstă şi sex cu ajutorul unor grafice.
Profilaxia obezităţii impune programe de supraveghere atentă a copiilor cu tendinţă de creştere în greutate. Strategiile de reducere a riscului de obezitate a copiilor se concentrează adesea asupra îmbunătăţirii obiceiurilor legate de alimentaţie prin reducerea semnificativă a alimentelor bogate în calorii, a consumului de mâncare de tip fast-food, a sucurilor acidulate şi a dulciurilor concentrate. O altă măsură la fel de importantă este reducerea activităţilor sedentare, cum sunt privitul la televizor, jocurile pe calculator, care nu trebuie să depăşească 2h/zi şi încurajarea activităţii fizice şi sportive.