ActualitateFlash

Protest pentru oprirea lucrãrilor la „Drumul lui Bãsescu”

Nicolle Ebner

Ieri dimineaţă, la Câmpuşel, 20 de ecologişti au blocat pe termen nelimitat DN 66A (Uricani-Băile Herculane), pentru a proteja ultimul Peisaj Forestier Intact din zona cu climă temperată a Europei. Este de aşteptat ca, în următoarele zile, alte zeci de organizaţii şi sute de voluntari să se solidarizeze cu acţiunea iniţiată de Agent Green – organizaţie neguvernamentală, ce are ca scop conservarea biodiversităţii, investigarea şi publicarea „crimelor” asupra mediului înconjurător.

S-au legat de copaci

La Câmpuşel, exact în locul în care se termină asfaltul şi începe natura, cei 20 de voluntari îmbrăcaţi în costume de urs brun susţin pancarte prin care cer ministrului Mediului, Laszlo Borbely, să oprească definitiv construcţia drumului, pe criterii strict ştiinţifice. Alţi voluntari s-au căţărat în copacii care stau în calea construcţiei drumului şi s-au legat de aceştia. „Nu sunt bani de autostrăzi, drumurile naţionale sunt pline cu gropi, ţara se scufundă în sărăcie, dar se găsesc bani pentru asfaltarea unui Parc Naţional. Este o acţiune ipocrită a celor interesaţi de DN 66A, care distruge natura, obiectul muncii pentru comunităţile locale din zonă. Suntem pregătiţi să stăm aici, până când ministrul va opri definitiv construcţia”, a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green. Controversele legate de construcţia DN 66A durează de mai bine de patru ani, tronsonul II al acestuia realizându-se ilegal, fără acordul APM Hunedoara şi fără avizul Administraţiei Parcului Naţional Retezat. Ecologiştii au reuşit să oprească, în ultimii trei ani, construcţia tronsonului III, care ar urma să treacă prin zone de protecţie integrală din Parcul Naţional Domogled şi să distrugă Peisajul Forestier Intact (PFI).

Contrastudiu de biodiversitate

În acest an, Agent Green a demarat un contrastudiu de biodiversitate, pentru a arăta care ar fi aceste efecte şi a cerut ANPM să oprească procedura de obţinere a acordului de mediu. „Rezultatele preliminare ale contrastudiului arată că biodiversitatea de aici este mult mai bogată decât susţine studiul beneficiarului drumului. Am consemnat, până astăzi, 109 puncte distincte, pe unde mamiferele de dimensiuni mari şi mijlocii au traversat drumul, spre deosebire de beneficiar, care găsise o singură urmă de urs. Am descoperit 26 de specii de lilieci. Beneficiarul a spus că nu există lilieci. Am găsit 34 de locuri de reproducere pentru reptile şi amfibieni. Ei văzuseră doar două“, susţine Luminiţa Tănăsie, director programe WWF. În urmă cu trei săptămâni, Agent Green a invitat, la discuţii, ministerele Mediului, Transporturilor, Turismului, Agenţia Naţională de Protecţia Mediului, Primăria Uricani şi Preşedinţia, dar acestea nu au răspuns nici până astăzi. În consecinţă, ecologiştii au blocat, de ieri, „Drumul lui Băsescu”.

Primăria oraşului Uricani nu a autorizat protestul, deşi demersurile legale au fost făcute, de către Agent Green, încă de la începutul lunii. Militanţii pentru conservarea biodiversităţii interpretează acest refuz ca pe o încălcare a drepturilor omului de a-şi exprima liber opinia.

2 comentarii la „Protest pentru oprirea lucrãrilor la „Drumul lui Bãsescu”

  • Cand este sa se faca ceva in Valea Jiului sariti toti cu diferite motive pentru a se pune piedica in dezvoltarea acestei zone.

  • @”Dan”: Nu e vorba ca sarim toti si nu sintem impotriva a se face ceva in Valea Jiului.Dar,sa se tina cont de toti factorii.Si in Austria sau nordul Italiei se traverseaza astfel de zone,dar cu masuri speciale de protectie a ecosistemului.Cum te-ai simti daca din dorinta de a te reincarca energetic,ai urca la lacul Bucura si ai gasi in jurul lui o alee betonata,marginita de borduri,realizare de exceptie a vreunui primar tembel? Iar,Bucura adevarata sa o mai poti vedea doar in poze.Ai omis ca s-a lucrat fara acordurile si avizele necesare.Acestea pot fi obtinute la „masa dialogului”,dar din nefericire in Romania nu se mai produce astfel de „mobilier” trebuind sa ne multumim doar cu Masa Tacerii.Pentru a sti mai multe despre pericolele care ne pindesc prin ignoranta noastra sau nepasare,va invit sa accesati site-ul :http://romania.panda.org/implica_te/ Cistig garantat !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura