Comunitate

Proprietarii de păduri, siliţi să-şi cumpere lemne pentru foc

Adriana Năstase

Hunedorenii nu numai că trebuie să facă faţă unei crize economice care se adânceşte pe zi ce trece, dar sunt îngenuncheaţi şi de un sistem care le îngrădeşte până şi cele mai elementare drepturi. După ce au primit înapoi pădurile de la stat, mii de oameni sunt în situaţia de a-şi cumpăra lemne de foc, pentru că nu pot exploata fondul forestier.

Nu pot folosi nici un butuc

Situaţia este una destul de complicată pentru oamenii care se pregătesc, ca orice gospodar, de intrarea într-o iarnă care se anunţă a fi una capricioasă. Pentru a putea folosi lemnul din propriile păduri, oamenii trebuie să facă dovada existenţei unui contract de pază a fondului forestier şi a unui amenajament. În cazul întocmirii unui amenajament la o pădure cu structura normală, în medie pe 1 la sută din suprafaţă se permit tăieri de produse principale, însă, numai dacă există arbori uscaţi sau doborâţi. Mai exact, dacă nu există arbori uscaţi, cei verzi nu pot fi tăiaţi.

Vicele Avram promite că va face demersuri

În această situaţie se află şi localnicii din oraşul Geoagiu. Aceştia i-au cerut ajutorul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Costel Avram, care spune că a discutat aceeaşi problemă şi cu locuitorii altor sate. „Dacă în Harghita şi Covasna, unde interesele personale ale unor baroni au putut să treacă peste regimul silvic şi au lăsat în urmă zeci de mii de hectare fără păduri, nu înţeleg de ce oamenii nu se pot folosi de un bun câştigat prin lege. Sunt de acord că trebuie respectat un regim silvic, însă cel actual este mult prea sever în raport cu nevoile oamenilor”. Costel Avram a adăugat că „vigilenţa trebuie să fie prezentă, dar şi atunci când e vorba de avuţiile statului”. Vicepreşedintele CJH a promis că va face demersuri pentru simplificarea regimului silvic, în aşa fel, încât să se extindă posibilitatea de a se tăia legal lemne din păduri, „atât cât are nevoie fiecare gospodar”.

Pădurile sunt la dispoziţia… hoţilor

În prezent, din cauza criteriilor restrictive, peste 90 la sută din pădurile retrocedate proprietarilor persoane fizice nu au paza asigurată prin contract. Mai mult, din acestea se taie lemne fără nici un control de către alţi oameni, decât proprietarii de drept, iar sporadic, sunt amendaţi „cei fără noroc”. Mai exact, cei care taie sunt speculanţi care s-au dezvoltat în fiecare localitate şi care taie lemne de unde apucă, profitând de vidul legislativ în domeniu şi în defavoarea adevăraţilor proprietari.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura