Mesagerul juridic

Plicuri şi termene

Doris Visirin, avocat

– Alo, bună ziua, doamnă avocat! Am primit un plic, e o adresă de la instanţă, să depun ceva, n-am prea înţeles ce, parcă în 10 zile scria.
– Când aţi primit plicul?
– Ăăă, să tot fie vreo două săptămâni, nu mai ştiu exact, că l-am aruncat.
SAU
– Doamna avocat, am primit un plic d-ăla negru (ador expresia asta, am auzit-o la mai mulţi clienţi) de la fisc! Scrie că trebuie să le dau ceva bani, mulţi bani, penalităţi, dar eu nu am nici o datorie la fisc, am plătit întotdeauna la timp, tot.
– Când aţi primit plicul? În cazul în care e vreo decizie greşită, putem face contestaţie, dacă mai suntem în termen, bineînţeles.
– Chiar înainte de Crăciun, am stat să treacă sărbătorile, nu mai ştiu exact, cred că l-a aruncat soţia, nu prea ţinem plicuri. Ce era înăuntru contează, nu???
Oricare dintre colegii mei a avut, măcar o dată pe parcursul carierei o astfel de conversaţie cu vreun client. Bineînţeles că, la auzul unui răspuns asemănător celor de mai sus, fiecare avocat reacţionează în mod diferit, unii pufnesc şi se înroşesc ca în pragul unei crize de apoplexie, alţii strâng uşor buzele şi clatină din cap dojenitor, alţii îşi dau jos ochelarii, cu o morgă serioasă şi  ridică neputincios din umeri. Indiferent de reacţia avocatului, că e şi el om şi are dreptul la reacţii, psihologii de pe Facebook spun chiar că e indicat să ne exteriorizăm, probabil că în astfel de situaţii, toţi răspund cam la fel:
1. Nu mai putem depune răspunsul la adresa instanţei, este tardiv; sau:
2. Nu mai putem depune contestaţie împotriva deciziei comunicate de fisc, am depăşit termenul în care puteam face asta; sau, după o zi grea la instanţă, cu un ton uşor agasat:
3. Păi, eu de unde să ştiu când aţi primit plicul, cum să calculez dacă mai suntem în termen dacă nu văd exact data poştei?
Orice formulare ar alege, oricât de vehement sau înţelegător ar fi acesta, ceea ce incontestabil ar trebui reţinut este, în primul rând că nu ar trebui niciodată aruncate plicurile în care primiţi diverse comunicări din partea instanţei sau a instituţiilor statului.
Orice adresă sau comunicare pe care o primiţi din partea unei instituţii sau chiar a angajatorului uneori, prevede un termen în care trebuie depus un răspuns sau în care aveţi dreptul de a exercita o cale de atac. Acest termen de cinci, 10, 15 sau 30 de zile, se calculează, potrivit codului de procedură civilă, de la data la care dumneavoastră primiţi plicul care conţine respectivul act de la poştă.
Data de pe ştampila de predare a poştei (aplicată pe versoul plicului) este data la care avocatul, sau orice persoană de specialitate se raportează în calculul termenelor procedurale în care trebuie să vă încadraţi pentru a depune, în termen, contestaţii, răspunsuri, întâmpinări sau acţiuni în instanţă.
În situaţia în care depăşiţi, chiar şi cu o zi termenul stabilit de lege pentru a exercita acest drept, sunteţi decăzuţi din termen, ceea ce înseamnă că actele îndeplinite după această perioadă sunt lovite de nulitate, sau apreciate ca fiind tardive. Pentru a putea dovedi că am fost înăuntrul termenului procedural, dacă se invocă tardivitatea, trebuie să avem şi să putem depune la dosarul cauzei plicul în care am primit actul contestat, pentru ca instanţa de judecată să poată observa data la care acesta a fost primit şi să poată, ea însăşi, calcula dacă termenul prevăzut de lege a fost respectat sau nu.
Cu alte cuvinte, este foarte important să nu aruncaţi plicul în care vă parvin acte pe care doriţi să le atacaţi, în anumite situaţii poate fi la fel de important ca şi actul în sine.

3 comentarii la „Plicuri şi termene

  • E o avocata proasta. Urita si a schimbat la barbati de nici ea nu le mai stie numarul. Toata lumea stie. Si e si sifoana. Asta e realitatea de ce cenzurati si stergeti mesajul? Nu am folosit cuvinte triviale.

  • Diana de ce esti invidioasa, tu nu ai avut decit un barbat pina acuma.

  • Diana, si ce daca a schimbat barbatii? Ce are una cu alta? Aaaaa, ti o fi suflat pe vreunul… invidia te face urata maxim! Si proasta. Pe tine!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura