Comunitate

Orăştie îşi reclădeşte vechea fortăreaţă, cu bani europeni

Magdalena Șerban

O municipalitate care își respectă comunitatea va face tot posibilul să pună în valoare patrimoniul local. Fie că vorbim de cel cultural, fie de cel istoric sau natural, identitatea este dată de vechile valori autohtone.
De aceea, unul dintre proiectele de suflet ale primarului din Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan, rămâne programul de conservare, protejare si valorificare a Cetății.

În implementare
„La ora actuală, se execută consolidări la zidurile cetății prin lucrări de curățire, rostuire, injectări la suprastructură, de­co­pertarea zidurilor în vederea com­pletării și aducerii la cota inițială, sistema­tizare în incinta cetății și aducerea terenului la cota inițială de călcare prin de­copertare. Toate acestea sunt supra­vegheate arheologic, până la finalizarea proiectului. În perioada următoare, se vor executa lucrări la turnul de Sud prin consolidare, restaurare și reconstruire pentru aducerea lui la starea inițială și montarearea unei șarpante din lemn, cu învelitoare ceramică. Valoarea totală a proiectului este de 22.489.168 de lei, din care finanțarea neram­bursabilă este de 20.853.828 de lei, urmând a se ajusta prețurile cu materialele, echipamentele și dotările în funcție de legislația în vigoare. În cadrul demersului, municipiul Orăștie are calitatea de Solicitant, Pa­rohia Reformata Orăștie este Partener și Parohia Evanghelica C.A. Orăștie este tot Partener. Știm că prin ceea ce se în­tâmplă în teren se produce un disconfort în rândul populației, însă avem convin­ge­rea că se găsește înțelegere. Din păcate, nu poți face ceva constructiv fără să existe efort comun și un mic preț de plătit. Însă rezultatele vor fi pentru un întreg viitor,” a subliniat edilul-șef Ovidiu Laurențiu Bălan.

Istorie printre ziduri
Potrivit documentației tehnice, inves­tiția implică lucrări de reîntregire si re­cons­tituire a zidurilor si turnurilor cetății, amenajări exterioare (pavaje și pietonal)/ mobilier urban, iluminat în perimetrul cetății și al circuitului de vizitare, sistem de colectare a apelor pluviale în vederea valorificării durabile în acord cu statutul său istoric cu valențe naționale, dar și pro­movarea turistică prin introducerea în circuitul public. În urma cercetării arheologice preventive efectuate s-au descoperit 30 de morminte, o groapă de var, șanț de mari dimensiuni al unei conducte ceramice, un șanț de apărare al cetății, ziduri contem­porane, fundația unui turn circular în zona NE, cât și numeroase materiale arheologice, frag­mente ceramice, de sticlă, metalice, ma­terial lemnos, piele, cărbune și chiar un fragment de piatră profilată, gotică, cea mai veche descoperire fiind șantul de apărare care aparține cronologic seco­lului XIII. Raportul de cercetare arheolo­gică a fost depus la Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara și în urma analizării acestuia se va emite Certifi­catul de descărcare arheo­logică. De ase­menea, se vor conserva și integra în pro­iectul de restaurare turnul descoperit pe colțul de NE al cetății, cât și diferite descoperiri arheologice. Cetatea Orăștiei a fost construită în jurul anului 1300, însă a fost atestată documentar în 1544 de către Sebastian Munster, iar prin 1560 de către Giovanandrea Gromo. Fortă­reaţa era foarte bine proiectată şi solidă, iar aici se retrăgeau localnicii oraşului cu ocazia invaziilor tătare şi, mai târziu, ale turcilor. Cetatea cuprinde un spațiu re­strâns, fiind considerată mai mult o bise­rică fortificată, decât o incintă oră­șeneas­că. Lucrurile se vor schimba radical.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura