Actualitate

O tânără din Orăștie nu are nici un act care să arate că există. A ajuns infractoare, dar nu poate fi pedepsită

Tânăra era bolnavă și voia să se interneze în spital, dar nu avea nici măcar un singur document care să-i ateste identitatea. Nici măcar nu exista oficial în acte, pentru că părinții nu i-au declarat nașterea și nu i-au scos un certificat de naștere.

 

Mai multe infracțiuni

Autoritățile au descoperit-o pe tânără în Orăștie. Ea nu exista oficial, deși a trecut de majorat. Situația ab­surdă a tinerei a fost descoperită abia după ce funcționarii au constatat că a­veau de a face cu un furt de identitate. Femeia s-a prezentat cu certificatul de naștere al surorii sale declarând că și-a pierdut cartea de identitate anterioară și a cerut emiterea unui nou act de iden­titate cu schimbarea domiciliului. ”A determinat cu intenție funcționarii SPCLEP Orăștie, care au acționat fără vinovăție să emită cartea de identitate prin substituire de persoană, respectiv cu datele de stare civilă ale surorii sale și fotografia inculpatei. Ulterior, incul­pa­ta a folosit cartea de identitate emi­să prin substituire de persoană în fața angajaților de la Spitalul municipal Orăștie pentru a fi internată”, se arată în dosar. Femeia a fost cercetată de pro­curori pentru mai multe infracțiuni și trimisă în judecată. Numai că și instanța a avut probleme, în condițiile în care tânăra nu are nici măcar un singur document care să-i ateste iden­ti­tatea. ”Deşi inculpata nu s-a prezen­tat la termenul de judecată menţionat, judecătorul de cameră preliminară a reţinut că şi în situaţia prezentării sale, exista o dificultate în a se proceda la identificarea acesteia, având în vedere că în sala de judecată nu există lo­gis­tica necesară pentru a verifica im­pre­siu­nile digitale ale persoanei, acesta fiind unicul element de identificare indi­cat în actul de sesizare al instanței. Același impediment ar fi fost întâlnit inclusiv în situația în care inculpata s-ar fi prezentat la compartimentul arhivă, de exemplu, în vederea ridicării citației ori a altui act de procedură”, a subliniat judecătorul.

 

Ce se poate face?

Pentru ca femeia să devină cetățean cu acte în regulă, dar și să fie trasă la răspundere, este cale lungă. În primul rând, trebuie realizată procedura de în­registrare tardivă a nașterii, fapt care pre­supune și luarea declarațiilor părin­ților, în special declarația de recu­noaș­tere a mamei. Mai este nevoie și de o expertiză care să arate că este fiica celor doi cărora le spune acum mamă și tată. ”Ofițerul de stare civilă nu poate demara procedura fără un raport de ex­pertiză medico-legală din care să re­zulte data nașterii, în format an, lună, zi și sexul persoanei. În ceea ce privește emiterea unei cărți de identitate, s-a sus­ţinut că Serviciul Evidența Persoa­ne­lor nu își poate asuma răspunderea eli­berării unei cărți de identitate nu­mitei, în baza cererii pe care a formulat-o, întrucât acesteia nu i-a fost stabilită identitatea printr-un act de naștere”, se mai arată în dosar. În aceste condiții, judecătorul de cameră preliminară a cerut ca procurorul dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. (M.Gânju).

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura