Muzeul Aurului, vândut pe o mână de arginţi

13 octombrie 2009 | 3 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Muzeul aurului Brad6637

Nicolle Ebner

După ce statul a investit trei milioane de lei pentru reabilitarea clădirii Muzeului Aurului din Brad, firma de lichidare a activelor aparţinând fostei mine din Brad (Bradmin) vinde imobilul, în rate eşalonate pe o perioadă de un an, la preţul de 120.000 de lei, adică, la valoarea unui apartament din cartierele mărginaşe ale Devei.

Tranzacţie dubioasă…
Astfel, Muzeul Aurului-unic în România, prin cele 1.300 de exponate din aur nativ, în loc să devină cel mai important punct de atracţie turistică din proiectul „Drumul Aurului”, elaborat de primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a ajuns în proprietatea unei obscure organizaţii neguvernamentale, mai exact a Centrului Ortodox Filocalia Bucureşti, a cărei sucursală din Deva se ocupă cu făcutul de colaci şi prescuri, la comandă, pentru înmormântări. Mai grav este faptul că Muzeul Aurului a fost vândut fără ca lichidatorul să aibă acest drept şi fără ca proprietarul imobilului, Compania Minvest Deva, să cunoască acest lucru, după cum spune chiar directorul companiei Minvest Deva.

…după ce statul a investit milioane de lei
De menţionat este faptul că, în 2008, în urma demersurilor făcute de fosta conducere a Minvest, Muzeul Aurului a fost inclus într-un program de reabilitare şi modernizare, pentru care Guvernul Tăriceanu a alocat suma de trei milioane de lei, lucrări ajunse în faza finală. Pentru a putea efectua lucrările plătite din bani publici, Minvest Deva a cumpărat, tot în 2008, cu 90.000 de lei, de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara, clădirea muzeului, pe care fiscul hunedorean pusese sechestru, odată cu intrarea în faliment a societăţii Bradmin, proprietarul clădirii. „Singura greşeală a Minvest este că nu a solicitat înscrierea clădirii în Cartea Funciară la momentul cumpărării, dar am cerut acest lucru acum, în instanţă. Oricum, noi am plătit impozitele aferente pe imobil în anii 2008 şi 2009, deci noi suntem proprietarii clădirii”, a spus directorul Minvest Deva, Daniel Andronache. În plus, acesta a dovedit, cu acte, că imobilul ce găzduieşte Muzeul Aurului nu este înscris pe lista mijloacelor fixe ce puteau fi vândute de către societatea de lichidare a activelor.

Clădire cumpărată în rate
Cu toate acestea, fără a poseda acte de proprietate şi fără a avea vreun drept legal, lichidatorul societăţii Bradmin, o firmă din Timişoara, a scos, în luna august 2009, la licitaţie publică, clădirea Muzeului Aurului din Brad, imobilul fiind adjudecat de Centrul Ortodox Filocalia Bucureşti, pentru suma de 120.000 de lei. Cumpărătorul a plătit o primă tranşă de 10.000 lei, urmând ca restul sumei să fie achitat în decurs de un an. „Vă daţi seama ce evaluator bun este această firmă din Timişoara, dacă a vândut o clădire în care statul a investit trei milioane de lei, cu 120.000 de lei, şi în rate”, a comentat directorul Minvest Deva.

Intră pe fir poliţiştii de la investigaţii economice
Conducerea Companiei Minvest Deva a depus o plângere la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Hunedoara, pentru investigarea procedurii de vânzare prin licitaţie a clădirii Muzeului Aurului din Brad. În fapt, după cum spune Daniel Andronache, lichidatorul a vândut „nimic”, deoarece Minvest  va îndrepta eroarea privind omisiunea înscrierii în Cartea Funciară, prin intermediul justiţiei, procedura fiind deja pe rol”.

Se pare că miza este mult mai mare
Se pare că miza nu este clădirea, ci exponatele unice din aur nativ. Potrivit lui Daniel Andronache, în perioada 2003-2005, când deţinea aceeaşi funcţie de director al Minvest, s-au făcut presiuni uriaşe asupra lui, pentru a scoate expoziţia din ţară. „Mi-a dat de gândit afirmaţia celui care a cumpărat muzeul de la lichidator, potrivit căreia, această expoziţie trebuie să se mişte, să fie văzută de cât mai multă lume. Cu alte cuvinte, plimbată. Mi-am adus aminte că, în urmă cu câţiva ani, cineva de la Ministerul Culturii mă tot bătea la cap să duc expoziţia la Monte Carlo. Ar fi asigurat-o, chipurile, cu 200 de milioane de lei vechi. În cazul în care se întâmpla ceva, statul urma să fie despăgubit cu această sumă. Adică o nimica toată, în comparaţie cu valoarea inestimabilă a exponatelor. Am fost convins că dacă duc exponatele la Monte Carlo, nu le mai văd înapoi, aşa că am cerut ajutorul ministrului Dan Ioan Popescu. În câteva zile, acesta a dat un ordin, prin care expoziţia nu putea ieşi din ţară, decât cu ordinul semnat de el, şi aşa, am scăpat de presiuni”, a menţionat directorul Companiei Minvest Deva.
Anul trecut, odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii Muzeului Aurului din Brad, cele 1.300 de obiecte de patrimoniu, din aur nativ, au fost depozitate în seifurile Trezoreriei Statului, urmând să fie din nou expuse, după redeschiderea muzeului, respectiv în luna decembrie a acestui an. Celelalte 1.000 de exponate au fost depozitate în fosta clădire administrativă a societăţii Bradmin, imobil a cărui pază este asigurată de Compania Minvest.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Pe care să-l votăm? (II)

Scriam, ieri, că dintre cei care şi-au anunţat până acum candidatura la Preşedinţia României, doar patru persoane contează în această...

Gura lumii

Pentru a rămâne călare pe caşcaval, şeful unei direcţii care se ocupă cu controlul caşcavalului, mai mult sau mai puţin,...

Ziua pentru reducerea dezastrelor naturale

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Hunedoara sărbătoreşte  mâine „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”. Cu această ocazie,...

Închide