Editorial

Pe care să-l votăm? (II)

Scriam, ieri, că dintre cei care şi-au anunţat până acum candidatura la Preşedinţia României, doar patru persoane contează în această luptă, restul fiind doar outsideri. Cum în numărul precedent m-am referit la doi dintre cei patru competitori – Sorin  Oprescu şi Crin Antonescu, astăzi, voi încerca să evidenţiez şansele celorlalţi doi: Mircea Geoană şi Traian Băsescu.
După cum au relevat sondajele de opinie din ultimele luni, cele mai multe perspective să ajungă în turul doi – fiindcă va exista, indiscutabil, un al doilea tur de scrutin – le au aceşti doi candidaţi. Aşa stând lucrurile, teoretic vorbind, s-ar putea spune că, odată ajuns în turul doi, Mircea Geoană are cele mai multe şanse să-l bată pe Traian Băsescu şi să ajungă preşedintele ţării. Marele avantaj al lui Geoană este că, odată intrat în turul doi, lângă PSD se va forma o alianţă anti-Băsescu, o alianţă compusă din liberali şi maghiari, în primul rând, dar probabil tot în această direcţie vor merge şi membrii şi simpatizanţii PRM, care vor cere electoratului să nu-l voteze pe actualul preşedinte. Condiţia este, se înţelege, ca Geoană să intre în turul doi împreună cu Băsescu. Dacă, însă, rezultatul votului îl aduce în turul doi împreună cu Crin Antonescu sau chiar cu Sorin Oprescu, atunci, lucrurile se schimbă substanţial, şansele candidatului social-democrat de a ajunge la Cotroceni scăzând considerabil.
Tot teoretic vorbind, s-ar părea că Traian Băsescu are mari şanse să acceadă la un nou mandat prezidenţial. În primul rând, pentru că are avantajele celui aflat pe funcţie la data alegerilor. Apoi, pentru că de doi ani, se află tot în campanie electorală, pe care şi-o face atât la televizor, cât mai ales, în mijlocul „prostimii”. Şi, nu în ultimul rând, pentru că, după ce i-a scos pe social-democraţi de la guvernare, şi-a eliberat în secunda doi pârtia pentru câştigarea unui nou mandat, schimbând pe toţi prefecţii, subprefecţii şi ceilalţi oameni ai PSD din teritoriu.
Totuşi, cu toate aceste avantaje de partea sa, Traian Băsescu are foarte mari perspective şi să piardă alegerile. Când fac această afirmaţie, mă gândesc  la  faptul că, dacă astăzi cade Guvernul Boc 2, lucrurile încep să se încurce şi pentru actualul preşedinte. Apoi, după cinci ani de scandaluri şi instabilitate pe scena politică, provocate în principal de Traian Băsescu, lumea s-a cam săturat şi vrea linişte şi stabilitate. Mai ales că, actuala criză economico-financiară muşcă tot mai tare în români.
Este clar că Traian Băsescu intră în turul doi al alegerilor. Dar, în 6 decembrie, el poate avea marea deziluzie să se vadă învins de Mircea Geoană sau de Crin Antonescu. Pentru că, mai mult ca sigur, cu unul dintre ei se va confrunta în runda finală a alegerilor prezidenţiale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura