ComunitateFlash

Medic din Ucraina la Spitalul din Deva

Nicolle Ebner

În plin exod al medicilor din România către ţări mai „calde” din punct de vedere al remuneraţiei, situaţia din Spitalul Judeţean din Deva poate fi considerată una particulară. În ultimii cinci ani, au plecat doar trei medici, convinşi de oferta extrem de atractivă a unor spitale din Franţa şi Suedia. Pe de altă parte, locurile vacantate din cauza veniturilor prea mici reprezintă o tentaţie pentru medicii din ţări situate mai în estul Europei. Astfel, la Deva, este pe cale de a fi angajat, la secţia ATI, un medic din Ucraina.

Atraşi de contracte avantajoase
„Ca urmare a diminuării drastice a veniturilor, s-ar putea ca medicii mai tineri din spitalul nostru, având oferte multiple din ţări unde contractele sunt mai avantajoase, să plece. Nu vă pot prezenta o cifră exactă, cert este că, în ultimele săptămâni, spitalul nostru a eliberat o serie de documente pentru întocmirea dosarelor necesare profesării în alte ţări. Sper să nu rămânem descoperiţi la sectoarele care sunt deja cu deficit important de personal”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Deva, doctorul Dan Florea. Unul dintre sectoarele deficitare din punct de vedere al personalului, după plecarea medicului Marinela Haţegan, este ATI (anestezie-terapie intensivă). Postul a tot fost scos la concurs, însă nu s-a prezentat nimeni, deoarece medicii au optat pentru servicii mai bine plătite în străinătate. Salvarea vine de la un medic din Ucraina. „Am scos din nou la concurs postul de rezident de anul V, în cadrul ATI şi sperăm ca medicul din Ucraina să lucreze aici. Săptămâna trecută s-a prezentat la noi, după ce a primit cetăţenia română, deci nu va fi nici o problemă cu angajarea. Avem mare nevoie de doi medici şi, ca să-i atragem, am discutat cu primarul Mircia Muntean să ofere spitalului, din fondul locativ al municipalităţii, două locuinţe de serviciu pentru ei”, mai spune Dan Florea.

Deficit de personal medical
Managerul Spitalului judeţean nu are nici un fel de reticenţă faţă de medicii din ţările est-europene, însă deplânge soarta specialiştilor români. „Din păcate, ai noştri au luat drumul străinătăţii. Păcat că am investit sume mari în medicii români şi nu putem să-i păstrăm. În perioada următoare, mi-e teamă că tot mai mulţi medici din estul Europei îşi vor căuta locuri de muncă în spitalele din România”, menţionează managerul Spitalului Judeţean din Deva. Unitatea sanitară are un important deficit de personal, activitatea desfăşurându-se cu până în 80 la sută din necesar. Din cei 1.142 de angajaţi, 154 sunt medici, 522 asistente medicale, 245 personal auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri şi spălătorese), 87 personal TESA şi de pază, 94 de muncitori (bucătari, instalatori, fochişti, staţia de clorinare, deşeuri periculoase, liftieri).
Pe de altă parte, potrivit datelor oficiale, anual, aproape 200 de doctori şi peste 300 de asistenţi medicali solicită, numai de la Ministerul Sănătăţii din Moldova, certificate de autentificare a actelor de studii, pentru a pleca la muncă în străinătate. Şi acceptă să lucreze pe orice post, chiar dacă este sub nivelul pregătirii lor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura