Politica si administratie

Măsurile fiscale care se vor aplica de la 1 octombrie 2023. Lista noilor taxe şi impozite

Proiectul de lege a asumării răs­pun­derii Guvernului este gata cu toa­te cele trei componente: fiscală, bu­getară și cea privind combaterea eva­ziunii fiscale.

Tutun și alcoolul, mai scumpe
Premierul Marcel Ciolacu a pre­zen­tat ieri conducerii PSD Ordonanțele Austerității. Membrii Biroului Per­ma­nent Național al Partidului au fost che­mați de președintele Marcel Ciolacu, pentru a li se prezenta, pe scurt, cum arată proiectul de lege. Printre pre­ve­deri se numără creșterea salariului minim la 3.300 de lei și eli­mi­narea fa­ci­li­tăților fiscale în cons­truc­ții, agricul­tură și în IT. TVA-ul va rămâne de 5 la sută doar pentru încălzire și cărți. Pentru alimente, medicamente și ca­zarea la hotel, va fi de 9 procente. În rest, taxa pe valoare adăugată va fi de 19 la sută. Pentru proprietățile esti­mate la peste 500.000 de euro și pen­tru mașinile de peste 75.000 de euro, impozitul va fi de 0,3 la sută. Totodată, trebuie să ne așteptăm la prețuri mai mari la alcool și tutun. Accizele vor creș­te pentru aceste produse. Nici întreprinderile mici și mijlocii nu scapă. Cele cu cifra de afaceri sub 300 de mii de lei vor plăti o taxă de 1 la sută, iar cele cu cifră de afaceri mai mare, de 3 procente.
Conform surselor po­li­tice, Guvernul ar urma să își asu­me răs­pun­de­rea pe pa­chetul de măsuri fis­cal-bu­ge­tare pe 26 sau 27 septembrie, astfel încât modi­fi­că­rile să intre în vigoare din luna octombrie.