Comunitate

Compania Gabriel Resources cere României DESPĂGUBIRI totale de 6,5 miliarde de dolari. Cum a ajuns să se dubleze suma față de cea solicitată inițial

Procesul privind blocarea exploatării miniere de la Roșia Montană a intrat în ultima fază, fiind închisă procedura pre­zentării cazului de către părți, astfel că se așteaptă decizia finală a Tribu­na­lului de arbitraj, a anunțat compania ca­nadiană Gabriel Resources.

Procedură închisă
Inițial, Gabriel Resources a cerut în procesul cu statul român despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari. Acum, suma finală solicitată de Gabriel prin re­cal­cularea dobânzilor s-a dublat, ajun­gând la 6,5 miliarde de dolari. Rămâne la latitudinea judecătorilor să decidă dacă și cât va primi Gabriel Resoursces cu titlu de despăgubiri, potrivit G4Media. Compania a anunțat, într-un comunicat de presă, că tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Regle­mentarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a de­clarat procedura închisă la 14 sep­tem­brie 2023. Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca ur­mare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, afirmă com­pa­nia.

Așteaptă decizia tribunalului
Potrivit sursei citate, în conformitate cu articolul 46 din Regulamentul de arbitraj ICSID, tribunalul trebuie să emită o decizie finală către părți în termen de 120 de zile de la închiderea procedurii. Cu toate acestea, tribunalului i se per­mite să ia un termen suplimentar de 60 de zile dacă nu poate redacta hotărârea în acest interval de timp. „Încheierea pro­cedurii de către tribunalul ICSID este o evoluție binevenită și semnalează sfâr­șitul prezentării cazului de către părți și ho­tă­rârea tribunalului de a nu mai avea nevoie de alte informații din partea păr­ților. Gabriel așteaptă acum primirea de­ciziei tribunalului”, a declarat Dragoș Tănase, președintele și directorul exe­cu­tiv al Gabriel Resources, citat în comu­nicat.
În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat în instanță România la un Tribunal al Băncii Mon­diale, invocând pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe ex­ploa­tarea minei de aur Roşia Montană. Co­mitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă stoparea oricărui proiect de exploatare minieră.