Politica si administratie

Lucian Rus: Administrația publică locală trebuie să fie furnizor de oportunități pentru ca oamenii să rămână acasă, la Deva

Domnule Lucian Rus, mai este foarte puțin până la încheierea campaniei elec­torale. Care este senzația pe care v-a creat-o perioada despre care vorbim?
Campaniile electorale sunt în general imaginea în oglindă a modului în care înțelegem să respectăm comunitățile și adversarii politici. Eu am vorbit în aceas­tă campanie doar despre ceea ce vrem noi să facem pentru Deva, cu ce resurse umane, logistice și financiare putem să facem asta și mai ales discutând onest cu devenii, în cât timp putem să facem aceste lucruri. Așadar, îmi este greu să mă pronunț cu privire la senzații. M-am întâlnit în ultimul timp cu mii de oameni și am discutat despre ceea ce trebuie făcut imediat pentru ca Deva să iasă din acest model al pașilor mici în raport cu dezvoltarea. M-am întâlnit cu deveni care își așteaptă în fiecare vineri copii să vină de la universități din țară, cu antreprenori care își doresc un parc industrial în Deva, cu tineri care vor mai multe oportunități la ei acasă, cu locuitori ai municipiului Deva care își doresc cartiere funcționale și adaptate nevoilor specifice. Așadar convingerea mea e că dincolo de trebuie să facem, stă capacitatea noastră de a decide, în 9 iunie, despărțirea definitivă de un anumit mod de a face administrație. Se poate mai mult, se poate mai bine, se poate mai aplicat și aceste aspecte nu sunt senzații, ci concluziile clare ale unui pro­gram de guvernare locală pe care l-am prezentat în fiecare zi, acolo unde con­tează cu adevărat, în fiecare cartier al municipiului Deva.

Domnule Lucian Rus, cum au privit oamenii ideile pe care le-ați prezentat în această campanie electorală?
Bucuria mea și a colegilor mei a fost legată de faptul că devenii au participat în număr mare la fiecare întâlnire cu noi menționând importanța consultării cu ei și dorința de a pune cât mai repede în aplicare ideea bugetului participativ. Am discutat despre școli, creșe, grădinițe, terenuri de sport între blocuri, parcări funcționale, parc industrial, curățenie, politica de taxe locale, generând, ceea ce am spus încă de la începutul cam­paniei electorale, ideea că Deva este acasă și că avem o responsabilitate co­mună față de acest municipiu. În ge­neral, vreau să știți asta, devenii așteap­tă fără îndoială o schimbare a modului în care se face azi administrație în Deva. De ce? Pentru că realitatea, arată fără echi­voc, pe bază de indicatori, nu pe bază de declarații politice, că Deva a pierdut în ultimii ani competiția cu municipii simi­lare. Din punctul nostru de vedere și rea­li­ta­tea o demonstrează, această ad­mi­nistrație a arătat care este limita sa de competență. Avem nevoie de o mai bună raportare la potențialul local, de o mai aplicată atragere de fonduri euro­pene și guvernamentale, de o mai bună raportare la infrastructura mare aflată în proximitatea municipiului Deva. Pentru a deveni relevanți, competitivi și atractivi va trebui să avem inteligența de a gândi la alt nivel, la nivel de dezvoltare și nu de întreținere. Pentru a fi însă sintetic în abordarea de față, devenii au manifestat un interes ridicat față de toate aceste aspecte și am convingerea că le vom implementa împreună după 9 iunie.

Domnule Rus, dacă ar fi să restrângeți filozofia dumneavoastră de dezvoltare a municipiului Deva în câteva fraze scurte, ce mi-ați spune?
Este o întrebare care mă determină să aleg dintr-un set de idei la care țin, dar care ar putea să ofere câteva răspunsuri extrem de clare. V-aș spune că oamenii rămân acolo unde există speranță și încredere. Administrația publică locală are obligația, la nivel de competență, să genereze un cadru care să permită oamenilor să se dezvolte. V-aș spune că nu putem vorbi despre dinamică eco­no­mică serioasă fără un parc industrial care să răspundă nevoilor logistice ale zonei, că nu putem vorbi despre un oraș pentru oameni, dacă nu privim fiecare cartier sub aspectul nevoilor specifice, că nu putem vorbi despre turism fără eve­nimente care să îi țină pe turiști mai multe zile aici, că nu putem vorbi de impact cultural major fără un festival internațional de teatru, că nu putem vorbi despre respectul pentru per­for­manță fără investiții în sport. Lista ar putea să continue dar filozofia dez­vol­tării e simplă, este necesar să ai, și avem, căci Deva are un buget mare, să înțelegi ce trebuie să faci cu ceea ce ai și să cauți soluții, pentru că există, de atragere a banilor europeni în comunitatea noastră. Sper că răspunsul meu este suficient de acoperitor pentru dumneavoastră.

Domnule Lucian Rus, la final câteva cuvinte, vă rog, pentru susținătorii dum­neavoastră, devenii.
La final, va fi începutul și sunt convins că pentru comunitatea noastră, 9 iunie, este sinonim cu un nou început de a face administrație în Deva și de a-i asculta pe deveni. Le mulțumesc tuturor pentru energia pozitivă pe care mi-au transmis-o de-a lungul unor zile complicate, pen­tru susținere și implicare, pentru sen­ti­mentul că Deva este într-adevăr acasă pentru noi toți. Duminică, în ziua Dom­nului, vom câștiga și ne vom apuca de treabă pentru deveni. Nu este altă cale. Vă mulțumesc din suflet, tuturor. Eu sunt Lucian Rus, omul pentru care Deva este acasă!

 

Comandat de PSD – filiala Hunedoara.
Executat de SC Media Hunedoreană SRL.
Cod identificare atribuit de AEP: 21240002

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura