Comunitate

Liceul agricol din Geoagiu, pe coperta ghidului AFIR

Magdalena Șerban

Mare le-a fost surpriza celor de la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu când au constatat că Ghidul con­sultativ pentru
Îmbunătățirea infrastructuri li­ceelor cu profil preponderent agri­col, publicat de Agenţia pen­tru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), are pe copertă imaginea instituției școlare. Probabil faptul că a fost realizată cu drona pe care unitatea o deține (deci e o fotografie de calitate), alături de trendul ascendent pe care liceul se află din multe puncte de ve­dere, toate au cântărit mult în de­cizie.

Vor să obțină bani europeni pentru modernizare
„Am fost plăcut surprinși, bine­înțeles. La momentul actual, din lista primită, am văzut că suntem în top 5 din cele 57 de licee agricole de la nivel național. Asta chiar nu e rău. Vrem să accesăm fon­duri prin AFIR, însă avem o mare do­leanță. Am strâns semnăturile de la 54 de licee agricole și am înaintat un punct de vedere către Ministerul Agriculturii, Minis­terul Educației și AFIR, legat de suma care a fost alocată pentru noi (fiecare) și care e extrem de mică. Nu am putut dota grădinițele, școala pri­mară și gimnazială prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ne­fiind eligibili ca licee agricole, deci nu am putut avea șansa la digitalizare și modernizare, iar acum, suma maximă alocată per liceu agricol, prin AFIR, e de 500.000 de euro. E puțin pentru programul nostru de dezvoltare. Cu tot ce ne dorim, necesarul ar ajunge la aproa­pe 1,6 milioane de euro. Vizăm să mo­dernizăm tot internatul (băi, mo­bi­lier, reabilitare majoră), să eficientizăm energetic toate clădirile școlii, să fa­cem o cantină nouă (clădire nouă, cu sală de mese – pe tipul liniei de auto­ser­vire), parc de panouri fotovoltaice pentru a asigura independența ener­ge­tică, să achiziționăm un tractor, o com­bină și o balotieră rotundă plus să fa­cem un atelier de mecanică și un ca­bi­net veterinar. Numai tractorul costă pe puțin 100.000 de euro, combina vreo 200.000 de euro, doar băile inter­na­tu­lui ajung la 100.000 de euro, deci cum ne ajungă 500.000 de euro pentru absolut tot ce avem nevoie? Așa că me­moriul nostru e pentru a solicita o sumă conformă cu nevoile. Măcar un milion de euro pentru fiecare”, a trans­mis profesorul Octav Cismaşiu (foto), directorul Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu. Acesta a mai indicat ca fiind ne­cesară o întâlnire între re­pre­zentanții entită­ților amintite, pentru a se putea adopta o cale de mijloc.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura