Politica si administratie

Premierul Ciolacu: Nu va fi nici o austeritate, ba chiar vor fi salarii mărite

Premierul Marcel Ciolacu susține că nu va fi nici o austeritate, ba chiar vor fi salarii mărite, iar până la finalul lunii guvernul își va asuma răs­pun­derea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale, pe care „nimeni nu îl va trece noaptea pe furiș”.

Peste 8.000 de lei
„Am așteptat și am vorbit despre așa-spusa austeritate, dar eu am văzut în actul normativ că vor crește salariile și nu e nici o austeritate (…) Cu ade­vă­rat unii care au salarii foarte mari în sis­temul bugetar nu pot să beneficieze de vouchere de vacanță la fel ca cei aproape 1,6 milioane de români care au salariul minim pe economie. Dar nu am văzut nimic de austeritate”. El a precizat că nu vor mai beneficia de tichete de vacanță funcționarii al căror salariu depășește 8.000 de lei. Ciolacu a susținut, de asemenea, că toate măsurile fiscale vor fi puse în transparență publică, că „totul va fi cât se poate de transpa­rent” și că „nimeni nu le va trece noaptea pe furiș”.
Ce știm despre taxele avute în ve­dere, conform declarațiilor ministrului Marcel Boloș:
Există o discuție despre taxa de 1 la sută pentru multinaționale pe cifra de afaceri, dacă impozitul pe profit e mai mic de 16 la sută. Taxă specială pentru bănci pe profituri excepțio­nale. Minis­trul a dat exemplu taxa din Italia, spu­nând că se află în pachetul de măsuri așa ceva. Impozit pe venit de 10 la sută pe dobânzile la tit­lu­rile de stat, dar care s-ar aplica pentru titlurile viitoare (încă nu s-a luat o decizie).
Măsură agreată la impozitarea micro­­întreprinderilor: 1 la sută pentru cele care realizează venituri care nu de­pășesc 300.000 lei inclusiv, 3 la sută pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 300.000 lei. Pentru unele produse va fi majorat TVA de la 5 la 9%, pentru săli de fit­ness sau panouri fotovoltaice, inclusiv la alimentele BIO, lucru care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Energia ter­mică rămâne la 5 la sută TVA, precum și la lemnele de foc. TVA în Horeca ră­mâne la 9 la sută. Im­po­zi­tul pe dividen­de ră­mâne la 8 la sută. (A. N.)