Liceul agricol din Geoagiu a trecut într-o etapă de digitalizare

Magdalena Şerban

Într-o eră în care mediul online a devenit locul în care se socializează, se învaţă, se organizează evenimente şi multe altele, promovarea ofertelor de şcolarizare ale unităţilor de învăţământ li­ceal în rândul viitorilor elevi s-a transformat într-o prov­ocare con­tinuă. Aşa că tre­buie să se ţină pa­sul cu cerinţele ac­tuale, e de pă­rere profesorul Octav Cismaşiu (foto), directorul Liceului Teh­nologic Agricol „Alex­andru Borza” Geoagiu.

Imprimantă 3D, dronă şi o mică linie de producţie
„Lucrurile se mişcă cu mult mai rapid, comparativ cu deceniul trecut. Pârghiile de comunicare şi transmitere a informaţiilor au evoluat, deci nu ne rămâne decât să ne adaptăm, din mers. Prin urmare, o facem etapizat, iar pentru că bugetul propriu este limitat, avem în vedere să accesăm inclusiv finanţări externe. Zilele trecute am intrat în posesia unei imprimante 3D pe care am achiziţionat-o din visteria noastră, pentru a ne uşura munca şi totodată pentru a trece la o tehnologie de printare avansată. Ne per­mite să imprimăm obiecte cu formă com­plexă, utilizând structuri de suport acolo unde este nevoie. Avem cultură de lavandă, deci vom putea ca de acum încolo să realizăm vaze, de exemplu. Va deservi atât părţii de promovare, cât şi celei practice, în conceperea şi materializarea de obiecte din plastic. De asemenea, ne-am propus să cumpărăm o dronă, dar şi să ne specializăm conform cadrului legal, astfel încât să învăţăm copiii să piloteze o dronă. Vor putea să vizioneze câmpurile cu tot ceea ce în­seamnă culturi, procesul de cunoaştere, în­vă­ţare şi monitorizare devenind mai facil. Este un pas mare către digitalizare şi urmează să studiem ce portiţă financiară se găseşte”, a spus profesorul Octav Cismaşiu, directorul Liceului Tehnologic Agricol „Alex­andru Borza” Geoagiu.
Potrivit acestuia, în perspectivă e şi o mică linie de producţie de sucuri naturale, siropuri şi conserve, unitatea de învăţământ deţinând fermă şi cultivând diverse legume şi fructe, deci fiind eligibilă pentru a ex­ploata materia primă. ,,E păcat ca merele (un prim exemplu) să se strice, deoarece oricât le-ai da elevilor spre consum, prin cantina liceului, şi oricât le-ai vinde, tot mai rămân. Ar fi nevoie de o presă specială pentru stors legumele şi fructele şi de un pas­teurizator pentru a ieşi apoi pe piaţă cu sucuri naturale. Pe lângă faptul că ne facem cunoscuţi, vom obţine şi un venit. E păcat să se piardă, deoarece sunt perisabile. Mă­car nu le risipim şi sprijinim şi comunitatea, venind cu o ofertă bună”, a precizat direc­torul liceului din Geoagiu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare