Bărbat din Deva cercetat sub control judiciar pentru spălare de bani, trafic cu mercur şi braconaj arheologic

Un bărbat de 30 de ani, din Deva, a fost reţinut de poliţişti fiind acuzat de spălare de bani şi trafic de mercur, el fiind suspectat şi de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice datând din epoca bronzului şi din perioada romană, a informat IPJ Hunedoara.
Poliţiştii din municipiul Hunedoara au reuşit să recupereze o parte din obiectele pe care acesta le deţinea ilegal, în urma desfăşurării unor activităţi de braconaj arheologic în zone protejate din judeţul Hunedoara şi din alte lo­ca­lităţi din ţară.
„Se pare că bărbatul efectua detecţii şi să­pă­turi neautorizate în scopul localizării şi ulterior al sustragerii şi valorificării pe piaţa neagră a te­zaurelor arheologice, constând în monede an­tice, brăţări, obiecte de podoabă şi alte an­ti­chi­tăţi din perioada romană şi epoca bronzului, sustrase din situri arheologice aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional”, precizează IPJ Hunedoara. Vechimea şi perioada exactă din care provin obiectele ur­mează să fie stabilite ulterior, cu ocazia exper­tizării acestora.
Tot cu ocazia derulării unor activităţi, poliţiştii au reuşit şi recuperarea a 3 kg de mercur. Cer­cetările au arătat că în activităţile infracţionale s-au mai implicat şi alte persoane din anturajul suspectului. În acest context, poliţiştii au efec­tuat opt percheziţii domiciliare pe raza mai mult localităţi din judeţul Hunedoara, la locuin­ţele a patru persoane, printre care şi cele ale băr­batului de 30 de ani.
Astfel, din locuinţa unui bărbat din comuna Vălişoara au fost ridicate mai multe obiecte ob­ţinute în urma unor săpături şi detecţii ilegale în situri arheologice – monede, un vârf de să­geată, inele metalice, o verigă, susceptibile a face parte din Patrimoniul Naţional Cultural, mo­tiv pentru care vor fi expertizate, precum şi un pistol cu bile de cauciuc a cărui autorizaţie de deţinere era expirată.
De asemenea, de la locuinţele bărbatului de 30 de ani, situate în localităţile Deva şi Văli­şoara, au fost ridicate alte obiecte care ar pu­tea face parte din patrimoniul cultural naţional, cum ar fi monede din perioada romană şi me­die­vală, alte artefacte din epoca bronzului şi pe­rioada medievală, precum două detectoare pentru metale deţinute legal şi folosite la de­tecţii ilegale.
„În sarcina bărbatului de 30 de ani s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi trafic de produse cu substanţe toxice (mercur), acesta fiind reţinut pentru o perioadă de 24 ore şi depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Pre­ventivă din cadrul Poliţiei Municipiului Deva”, a precizat IPJ Hunedoara.
Deveanul a fost prezentat Parchetulului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, în vederea luării măsurilor legale, iar procurorul de caz a hotărât cercetarea sa sub control judiciar, care i-a fost dat pentru o perioadă de 60 de zile.
Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a acestuia şi, după caz, şi a altor persoane care au mai participat la co­mi­terea acestor fapte, precum şi a recuperării altor obiecte şi bunuri provenite din comiterea de infracţiuni. (M. Crivăţ)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare