ActualitateFlash

Judecătorii au decis în cazul polițistului care a furat. Ce a pățit agentul

Sorina Popa

În urmă cu doi ani, agentul principal Cosmin Macra, de la Poliţia oraşului Simeria, a fost acuzat de furt calificat. Po­liţistul a fost reclamat de proprie­ta­rul unei maşini, că i-a furat com­po­nente de pe autoturism. Deveanul păgubit a sunat la 112, după ce l-a sur­prins pe poliţist că-i fura de pe maşina parcată în faţa blocului.

Dosar pentru furt
Patrula de poliţişti sosită la faţa locului, i-a găsit pe proprietar şi pe colegul lor po­liţistul lângă autoturism, agentul principal declarând că piesele de la maşină le-a găsit pe jos. Pe numele agentului prin­cipal Cosmin Macra, de la Ordine Publică, Poliţia Simeria, a fost întocmit un dosar penal pentru furt calificat. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva. Judecătoria Deva l-a condamnat pe polițist la 1 an de pușcărie cu suspendare.

A adus doi martori mincinoși
De la această soluție a judecătorilor, agen­tul a încercat să ducă dosarul spre clasare, ca să scape de pedeapsă, arată ju­decătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia, care au dat sentința definitivă în acest caz.
„Se arată în special conduita incul­pa­tu­lui și perseverența acestuia în a obține de­clarațiile în sensul dorit. Scopul incul­pa­tului, astfel cum rezultă din materialul probator administrat, era de a obține declarații privitor la faptul că elementele de caroserie cu privire la care s-a for­mu­lat acuzația inițială nu se aflau pe res­pectivul autoturism, ci se aflau căzute pe trotuar, în vedere obținerii unei soluții de clasare întrucât fapta nu ar fi existat. (…) De asemenea, pe parcursul procesului penal a avut o atitudine nesinceră, as­pecte ce au fost avute în vedere la dozarea şi modalitatea de executare a pedepsei ce a fost aplicată inculpatului. Sub acest aspect, Curtea reține că în fapt inculpatul, urmărind să obțină o soluție de clasare, în dosarul penal deschis pen­tru cercetarea infracțiunii de furt, a pro­pus pentru a fi audiați doi martori cu sco­pul de a obține declarații privitor la faptul că elementele de caroserie cu privire la care s-a formulat acuzația inițială de furt nu se aflau pe respectivul autoturism, ci se aflau căzute pe trotuar. (…).
În aceste condiții, martorii au făcut de­clarații mincinoase. Așadar, raportat la această stare de fapt, reținută în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, Curtea apreciază că prima ins­tan­ță a făcut o corectă încadrare juridică a faptelor de care au fost acuzați in­culpații.

„Apelurile sunt nefondate și urmează a fi respinse”
În cadrul analizei privind sancțiunile apli­cate, Curtea subliniază că pedeapsa și modalitatea de executare a acesteia trebuie individualizate în așa manieră încât inculpații să se convingă de nece­si­tatea respectării legii și să evite în viitor comiterea unor fapte antisociale. Scopul pedepsei este prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni și se realizează prin funcția de constrângere a pedepsei (care im­plică o privațiune de drepturi la adresa in­culpatului), funcție de reeducare (care implică înlăturarea deprinderilor anti­so­ciale ale inculpatului), dar și prin funcție de exemplaritate a pedepsei, care are ca scop determinarea altor posibili subiecți de drept penal să evite săvârșirea de noi infracțiuni, datorită consecințelor la care se expun”, se arată în motivarea sentinței judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia din martie 2023.
Agentul a fost dat afară din Poliție, luna trecută, în momentul condamnării sale definitive.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura