ActualitateFlash

Judecătorii au dat declic celor de la Declic! Lucrările la Barajul de la Mihăileni pot continua

Adriana Năstase

Tribunalul Cluj a respins cererea de chemare în judecată depusă de Aso­ciația „Declic” prin care a solicitat opri­rea lucrărilor și a funcționării Barajului de la Mihăileni din comuna Buceș.

În martie, lucrări recepționate
Printre cei chemați în judecată de către asociație se află „Administrația Na­țională Apele Române” și „Adminis­trația Bazinală de Apă Crișuri”, iar stadiul procesual este ”pe fond”. Soluția pe scurt a completului de judecată este: „Ad­mite excepția inadmisibilității și, pe cale de consecință, respinge cererea de chemare în judecată formulată de re­cla­manta „Asociația Declic” în contra­dic­toriu cu pârâții.”
Reamintim că în urmă cu câteva luni, ju­decătorii au oprit temporar lucrările la barajul de la Mihăileni, după sesizarea „Declic” că nu există acolo o autorizație de construcție reactualizată. Cei de la Apele Române au făcut recurs.
„În urma comunicării deciziei Tribu­na­lului Cluj prin care se dispune‚ sus­pen­darea executării lucrărilor la acumularea Mihăileni până la soluționarea pe fond a dosarului’, emitentul autorizației de construire, respectiv Consiliul Județean Hunedoara a formulat și înaintat recurs care va fi susținut și de ANAR, conform prevederilor legale. Decizia reprezintă o suspendare temporară pe calea or­do­nanței președințiale”, a arătat companie Administrația Națională Apele Române într-un comunicat de presă, după ce judecătorii au dispus oprirea temporară a lucrărilor.
În data de 21 martie 2022 au fost recepționate ultimele lucrări executate care marchează finalizarea corpului ba­rajului.
Decizia construirii barajului de la Mihăileni a fost luată în 1984, când s-a decis exproprierea a 64 de familii ale căror gospodării urmau să fie acoperite de ape. Lucrările au început în baza autorizației de construire obținută în conformitatea cu legislația în vigoare, emisă de Consiliul Popular al Județului Hunedoara.
Până în anii 1990, ritmul alert de exe­cuție susținut de o alocare bugetară corespunzătoare a condus la realizarea într-o mare măsură a componentelor acu­mulării Mihăileni. Însă după revo­luție, lucrările au stagnat o lungă pe­ri­oadă, fiind asigurate fonduri doar pentru operațiunile de conservare. Ulterior, lu­crările au avansat într-un ritm lent.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura