Politica si administratie

Iuliu Winkler: La nivelul UE, mãsurile pentru dezvoltarea ruralã trebuie incluse în Politica de Dezvoltare Regionalã

05-winkler-iuliu-udmr-34

În procesul de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene (UE), UDMR va urmări obţinerea pentru fermierii din România de subvenţii egale cu cele care se acordă Germaniei, Franţei sau Marii Britanii, precum şi includerea măsurilor destinate dezvoltării rurale Politicii de Dezvoltare Regională (PDR).
„UDMR va avea două priorităţi importante şi foarte clar cuantificate”, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (foto), candidat al UDMR la alegerile din 7 iunie. El a amintit faptul că din anul 2013 va intra în vigoare noua PAC, iar în contextul acestui proces de reformă, UDMR doreşte obţinerea de subvenţii pentru fermierii din România, egale cu cele care se acordă în vechile state membre.
Iuliu Winkler a explicat că această inegalitate în acordarea subvenţiilor fermierilor în UE are ”motive istorice”, care datează din anii ”80, când încă nu se punea problema lărgirii Uniunii cu încă 12 state.
”Cea de-a doua prioritate a UDMR o reprezintă deplasarea măsurilor de dezvoltare rurală în cadrul PDR. PAC este fracturată pentru motivul că, pe de-o parte, avem subvenţiile directe, cotele de producţie şi celelalte măsuri de intervenţie, iar pe de altă parte, avem această politică de dezvoltare rurală, care nu are ce căuta în PAC. Măsurile menite să asigure dezvoltarea rurală trebuie să vină în PDR. Prin PDR se va reuşi alinierea localităţilor din mediul rural la nivelul oraşelor mici”, a afirmat candidatul UDMR.
Pe de altă parte, Iuliu Winkler consideră că România mai are de rezolvat nişte probleme importante, care, în prezent, o împiedică să aibă o agricultură competitivă. ”Avem nişte probleme nerezolvate în România, care ţin de situaţia proprietăţilor, de situaţia juridică a zecilor de mii de procese care sunt azi în instanţă legate de dreptul de proprietate. Avem şi probleme legate de faptul că fermele au suprafeţe mici, de 2,7 hectare, în comparaţie cu media europeană de 34,7 de hectare. Aceste chestiuni trebuie rezolvate acasă”, a spus deputatul european.
Iuliu Winkler a adăugat că un rol important în munca parlamentarului european care slujeşte interesul României, inclusiv în domeniul agriculturii, îl are colaborarea cu Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles. „Dorim (parlamentarii europeni ai UDMR –n.n.) să lucrăm împreună cu Misiunea României la Bruxelles, care, de fapt, reprezintă opiniile Guvernului, iar în acest sens mai avem multe de făcut, pentru că încă suntem departe noi, parlamentarii europeni, să primim dosare atât de bine fundamentate tehnic de acasă, de la Guvernul propriu, precum primesc suedezii, germani, sau ceilalţi”, a subliniat candidatul UDMR.
Iuliu Winkler a mai adăugat că, în privinţa PAC, parlamentarii europeni ai UDMR doresc să fie racordaţi la opiniile specialiştilor din propria formaţiune, şi aceasta, pentru că ei ştiu cel mai bine ce nevoi au agricultorii din Transilvania, Banat şi Secuime, regiuni cu un sector agricol specific, datorită reliefului.”Vrem ca în interesul României (cadrul general al interesului – n.n.) să apărăm interesele din aceste regiuni”, a mai spus parlamentarul.

One thought on “Iuliu Winkler: La nivelul UE, mãsurile pentru dezvoltarea ruralã trebuie incluse în Politica de Dezvoltare Regionalã

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.