Actualitate

Salariile dascãlilor, acoperite din banii pentru drumuri

PROFESORI - GREVA JAPONEZA

Nicolle Ebner

Veşti nu prea bune pentru cadrele didactice din judeţul Hunedoara. După ce a diminuat bugetul alocat învăţământului din judeţul nostru, guvernul a luat banii destinaţi reparării drumurilor judeţene şi comunale, ca să aibă din ce plăti salariile profesorilor hunedoreni.

Au redus fondurile pentru cheltuielile de personal…
Liberalii spun că datele concrete din ultima perioadă demonstrează fără tăgadă incompetenţa guvernului în gestionarea situaţiei de criză. Economia dădea semne de prăbuşire încă înainte de aplicarea impozitului forfetar, în schimb, guvernanţii umplu ecranele cu un optimism debordant, nejustificat decât prin faptul că este campanie electorală. La ultima rectificare de buget (în minus, aşa cum prevăzuseră liberalii), judeţului Hunedoara i-au fost luate 18 milioane lei (180 miliarde lei vechi), de la Capitolul bani pentru salariile profesorilor. Şi, pentru că nu a mai pus nimic înapoi, în această lună, Executivul a ajuns în situaţia că nu are de unde să plătească salariile dascălilor hunedoreni, pentru luna mai.

…şi plătesc lefurile profesorilor
Situaţia a fost rezolvată provizoriu, în stilul caracteristic actualei puteri, care cârpeşte într-o parte, şi face gaură într-alta. “Au luat, în total, 4,4 milioane lei (44 miliarde lei vechi) din bugetul consiliului judeţean şi al unor primării din judeţ, nu ştiu dacă sunt PNL, PSD, sau PDL, de la Capitolul modernizări şi reparări drumuri judeţene şi comunale. O sumă de 3,3 milioane lei a fost luată numai din bugetul CJ, cu promisiunea că banii vor fi returnaţi pe parcursul trimestrului al treilea, probabil, după ce intră banii de la FMI. Eu mă îndoiesc de acest lucru şi părerea mea este că nu o să mai văd niciodată cele 3,3 milioane de lei, banii hunedorenilor. M-aş bucura să greşesc şi pesimismul meu să nu fie real, mai ales că banii erau destinaţi pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere”, declară preşedintele CJH, Mircea Ioan Moloţ. În cele din urmă, salariile dascălilor aferente lunii mai au fost acoperite cu chiu, cu vai. Oare ce soluţie va găsi guvernul şi marele finanţist Gheorghe Pogea, când nu vor mai avea de unde să ia fonduri ca să acopere găurile negre ale incompetenţei?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.