Fara bascalie

Interesele divergente ale Puterii

Vă mărturisesc că nu aveam în intenţie să scriu un editorial al cărui titlu să fie aproape identic cu cel de ieri, singurul cuvânt schimbat fiind Opoziţie cu Putere. Dar am fost aproape amuzat, dacă se poate spune asta, vorbind despre politică, văzând ieşirea nervoasă a d-lui vicepremier Marko Bela, la aflarea declarării neconstituţionalităţii legii educaţiei. Declaraţia sa intempestivă devoalează modul în care funcţionează această coaliţie, pentru care definiţiile legate de interese naţionale dau dimensiunea aleatorului.
Nu voi continua înainte de a-mi preciza poziţia. Cred că Pactul naţional pentru educaţie, semnat de toţi la Cotroceni sub actualul preşedinte, impune un consens minimal, prin urmare şi al Opoziţiei. Importanţa legii presupune maximum de responsabilitate din partea actanţilor politici. Consensul şi responsabilitatea sunt determinate de dezbaterile parlamentare. Graba guvernului, a ministrului Funeriu şi a lui Emil Boc devin, prin contrast, păguboase. Preşedintele însuşi ar fi trebuit să insiste pentru adoptarea legii în Parlament. Nu a făcut-o. Argumentele legate de faptul că legea trebuie adoptată rapid, prin orice mijloace, doar pentru a intra în vigoare din toamna anului viitor, sunt bune pentru a păcăli pe cei ce refuză sistematic să gândească altfel decât în termeni ideologici. Am aşteptat 20 de ani o lege a educaţiei cu L mare, iar acum, o fuşerim. Eroare de proporţii a premierului, care ar fi câştigat în înţelepciune şi şi-ar fi refăcut imaginea şi aşa şifonată, prin asumarea nu a legii, ci a responsabilităţii de om politic cu consideraţie pentru cetăţenii acestei ţări.
(Profesorul de drept constituţional) Emil Boc a preferat să dea satisfacţie rapidă unor solicitări politice devenite evidente prin ieşirea nervoasă a lui Marko Bela. Suficient de abil, Marko Bela nu a atacat decizia Curţii Constituţionale şi nici măcar intenţia de asumare a legii educaţiei. Ca la biliard, el s-a întrebat şi a întrebat dacă acest guvern are sau nu majoritate parlamentară. Cu alte cuvinte, ce ne trebuie nouă asumare riscantă, când putem avea adoptare prin majoritate? În spatele declaraţiei sale se ascunde mult cinism, dar şi supărare.
Cinism, pentru că nu dezbateri parlamentare dorea neapărat d-nul Marko Bela, ci adoptare pe baza principiului majorităţii. Electoratul maghiar a fost taxat economic la fel de dur ca şi cel românesc, dar i s-a promis această lege.
Supărare că este pus într-o situaţie delicată. Prevederile care favorizează UDMR sunt nepopulare printre români. Dezbaterea parlamentară le va scoate în evidenţă, iar PDL nu va mai putea promite prea multe partenerului său. Nu degeaba l-am văzut pe fostul ministru Hărdău aplaudând… ceea ce l-a deranjat pe vicepremier. Să fiu în locul lui, şi eu aş fi fost deranjat. În acest moment, nici un partener din nici o coaliţie nu va mai îndrăzni să facă prea mare rabat, iar dacă totuşi, legea va trece, vă garantez că va fi prima lege modificată după schimbarea configuraţiei parlamentare.

One thought on “Interesele divergente ale Puterii

  • Dle Gruian, cred ca devenim cam naivi!
    Guvernul „pute” parlamemtul la fel, in schimb trebuie s-o zicem „rommaneste”, curtea constitutionala in loc sa puta ca si cele de mai inainte a inceput sa „F….. ute” si asta deja ne deranjeaza !
    Sau ziceti ca vorbesc prostii !!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura