Comunitate

Incinta fortificatã din Orăştie, revitalizată şi introdusã în circuitul turistic

04-plansa_5-format-a2Magdalena Şerban

În inima municipiului Orăştie se găsesc ruinele cetăţii de pe vremuri, cu zidul de apărare ce reprezenta un sistem de fortificaţii medievale. Incinta de aici urmează să fie revitalizată printr-un proiect european de investiţii, care momentan îşi aşteaptă avizul de la Ministerul Culturii.

04-ovidiu-balan-primar-orastie“Vizăm valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale, prin vitalizarea zidului Cetăţii Orăştiei cu turnurile de est, sud şi vest. Fiind o localitate cu un număr apreciabil de monumente cu importanţă naţională şi locală, considerăm că în acest fel putem valorifica potenţialul turistic al municipiului, pentru ca turismul cultural să aducă venituri semnificative la bugetul local. În contextul amintit, ne dorim să realizăm lucrări de consolidare, conservare, restaurare şi promovare turistică a zidurilor şi turnurilor cetăţii, de amenajare a căilor de acces pietonal, de iluminare exterioară, de amenajare peisagistică şi organizare a unui arheoparc, totul în vederea transformării ansamblului Cetăţii Orăştie într-o zonă de interes turistic şi cultural major. De asemenea, dezvoltarea zonei adiacente are scopul de a fi populată şi modernizată, prin inserarea de diferite funcţiuni  conexe cum ar fi un punct info turism, traseu turistic etc. Valoarea investiţiei se ridică la suma de 26.248,73 lei şi sperăm să primim aviz favorabil de la minister, pentru a putea depune proiectul în timp util şi a obţine finanţare europeană”, a precizat Ovidiu Bălan (foto),  primarul municipiului Orăştie.
Potrivit edilului-şef, prin acest proiect se doreşte crearea unui nucleu de dezvoltare turistică, integrat în zona istorică a oraşului, ce va oferi întreprinzătorilor locali şi străini posibilitatea implementării unor afaceri turistice şi comerciale, care să pună la dispoziţia vizitatorilor o zonă de agrement, unde să poată achiziţiona suveniruri, obiecte de podoabă, să viziteze spaţii de expunere în aer liber sau în zone delimitate, cu expoziţii temporare sau permanente.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura