Grevă şi Bacalaureat cu îmbrânceli pe scări

Livia Botici

Cu toate că aproape 5.000 de cadre didactice din judeţul Hunedoara nu au desfăşurat ieri orele de curs, proba de competenţe lingvistice a examenului de Bacalaureat s-a susţinut în toate cele 39 de centre de examinare. Nu au lipsit nici incidentele, la patru unităţi şcolare iscându-se scandal între directorii şcolilor şi membrii comitetelor de grevă.

„Ne-au scos afară”

Ceartă, nervi şi mult scandal. Aşa se poate descrie, în câteva cuvinte, atmosfera în care s-a desfăşurat ieri a treia etapă a examenului de Bacalaureat. Din cauză că examinarea elevilor de liceu a avut loc în aceeaşi zi în care s-a dat startul grevei generale a profesorilor, tensiunea a fost una imensă. Problema cea mai mare a fost la Colegiul Horea, din Deva, în jurul orei 9 dimineaţa, atunci când membrii comitetului de grevă al colegiului nu au fost lăsaţi să intre în şcoală. „Când am ajuns la uşa de la intrarea în şcoală, am descoperit că era închisă. Portarul l-a chemat pe domnul director, dar acesta nu ne-a permis să intrăm, ba mai mult, a sunat la Jandarmerie, pentru a ne face să plecăm. Totul a fost absolut penibil, noi suntem profesori în această şcoală, dar am fost trataţi ca nişte infractori. Directorul m-a împins pe scări, s-a purtat cu mine de parcă eram cel mai josnic om de pe Pământ. Am sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean şi am cerut să se facă o anchetă şi este posibil să facem şi o plângere penală împotriva directorului”, a declarat profesorul Flaviu Vălean.

Totul a fost legal

În replică, directorul Colegiului „Horea“, Corneliu Voicu, spune că el nu a făcut altceva, decât să respecte legea. „La acea oră, se împărţeau subiectele şi, legal, nimeni în afară de membrii comisiei de evaluare nu aveau voie să fie prezenţi în şcoală. Greviştilor le-am acordat un spaţiu special, în care au avut voie să protesteze”, spune Corneliu Voicu. Probleme de acelaşi gen au fost şi la Liceul „Mihai Viteazul“, din Vulcan, la Colegiul „Hermes” din Petroşani şi la Şcoala Generală din comuna Bucureşci, şi aici, membrii comisiei de grevă, nefiind primiţi în incinta şcolilor de către directori.

Confuzie totală

Dintre cele 6.950 de cadre didactice din judeţul Hunedoara, peste 4.500 au fost de acord cu greva generală, împotriva măsurilor drastice anunţate de Guvernul României, prin care salariile bugetarilor vor fi diminuate cu 25 la sută. „Chiar dacă a fost grevă, examenul de Bacalaureat s-a desfăşurat în toate cele 39 de centre de examinare. Singurele unităţi şcolare în care toţi dascălii au fost la ore sunt cele din comunele Ohaba şi Romos. Din semnalele pe care le avem, de astăzi vor fi în grevă şi mai puţini profesori, ceea ce este un lucru foarte bun, dar oricum, deocamdată, nu ştim cum vor decurge lucrurile”, a declarat Alexandru Lăutaru, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.

4 comentarii la „Grevă şi Bacalaureat cu îmbrânceli pe scări

 • 1 iunie 2010 la 1:32
  Legătură permanentă

  ce greva vreti ma
  bn k nu va lasat sa intrati in sc ce figuri aveti in capu ala avostru so gasit cine sa faca greva valean shi „tovarasele lui” Dotz shi cealalta:-j fain va sta de nu ati mai intra in sc bn ar fii

 • 1 iunie 2010 la 10:37
  Legătură permanentă

  Din pacate ceea ce se intampla la liceul Horea nu este o noutate pentru nimeni!Era un liceu destul de bun si apreciat in Deva, pana cand au venit in el fel si fel de personaje, numite profesori care au inceput sa-l distruga (prin toate mijloacele posibile: de la administrare, conducere, pana la scandaluri, care nu fac bine nimanui)! Profesorii care nu s-au implicat in „jocul” lor, au fost indepartati sau au plecat ei de buna voie, nemaisuportand mizeria care se intampla in acel liceu! Nu vreau sa dau niciun nume, dar este clar ca ambele tabere formate (cea a d-lui director si cea a sindicalistilor) continua sa faca un circ public, care nu face bine liceului! In loc sa gaseasca solutii pt binele liceului, ca oricum se duce pe rapa (cine a fost pe acolo stie la ce ma refer), ei prefera sa aibe alte ocupatii! Pt mine, care am facut liceu acolo, este tragic ceea ce se intampla (desi si cand eram elev acolo, erau scandaluri, dar parca nu de aceeasi intensitate ca acum)!

 • 1 iunie 2010 la 21:40
  Legătură permanentă

  Pai cine sa il fi pastrat Roiban? Asta trebuia sa fie portar sau in cel mai bun caz instalator, azi e mare sindicalist. Domnilor”profesori” de la Horea, problema voastra e ca la calitatea pe care o aveti nu va mai gasiti de lucru nici unde, eventual la Cuca Macaii daca se va inchide liceul

 • 1 iunie 2010 la 22:29
  Legătură permanentă

  Roiban nu mai e director de 2 ani,cit a fost el,scoala a evoluat atit in ceea ce priveste rezultatele scolare cit si in renovarile si dotarile pe care le-a facut.E mai bine acum cu noua conducere care a inchis caminul si cantina,nu a facut nici o investitie si ,in final, a desfintat scoala?Nu va mai dati cu parerea daca sunteti necunoscatori in ale invatamintului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.