ComunitateFlash

Ministerul Sănătăţii a împărţit spitalele din judeţ

Livia Botici

Reprezentanţii Guvernului au făcut publică lista unităţilor sanitare care vor trece în subordinea consiliilor locale şi a Consiliului Judeţean Hunedoara. Astfel, nouă spitale vor merge către primării, trei către Consiliul Judeţean şi doar o unitate sanitară va aparţine de Ministerul Sănătăţii.

Proiect de hotărâre

Lista unităţilor sanitare publice, cu paturi, care vor fi transferate autorităţilor locale, a fost stabilită vinerea trecută de conducerea Ministerului Sănătăţii, printr-un proiect de hotărâre de guvern, după ce, în luna februarie, s-a făcut o evaluare la nivel naţional. Potrivit acestuia, pentru judeţul Hunedoara s-a hotărât ca trei unităţi, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Sanatoriile de Pneumoftiziologie din Brad şi Geoagiu vor trece în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, unităţile sanitare din Lupeni, Orăştie, Brad, Vulcan, Haţeg, Petrila, Călan şi din municipiul Hunedoara vor fi administrate de primăriile locale, iar Spitalul de Psihiatrie din Zam va rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Datorii de milioane

Singura problemă care se iveşte, odată cu transferarea spitalelor către consiliile locale, este aceea că există posibilitatea ca primarii să nu fie de acord să aibă în subordine unităţi pentru care vor fi nevoiţi să aloce bani. „Protocoalele de predare -primire vor fi semnate după ce guvernul va adopta această hotărâre. Sper că normele de aplicare ale legii vor stabili că nimeni nu are voie să refuze administrarea spitalelor. De altfel, din punct de vedere financiar, nu ar exista motive, pentru că din bugetul local se vor cheltui bani doar pentru aparatura medicală, reparaţii de capital şi de întreţinere, restul cheltuielilor fiind asigurate de minister. De asemenea, ministrul Sănătăţii a dat asigurări că datoriile scadente până în data de 30 aprilie, vor fi plătite din bugetul statului, dar cele care au data scadentă peste acest termen, vor reveni autorităţilor locale. Per total, în acest moment, spitalele au datorii de peste opt milioane de lei”, a declarat Dumitra Ştefan, directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

Descentralizare, peste o lună

Potrivit Ministerului Sănătăţii, procesul de descentralizare va fi finalizat peste exact o lună, în data de 1 iulie. „Până atunci, săptămâna viitoare vom primi organigramele unităţilor sanitare şi vom şti exact cu câte paturi va rămâne fiecare spital. Din data de 1 iulie, hotărârea guvernului va fi pusă în aplicare şi spitalele vor trece către administraţia locală. În acel moment, în consiliul de administraţie a unităţilor sanitare, se vor afla un reprezentant al primarului, doi reprezentanţi ai consiliului local şi doi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Pe lângă aceştia, vor fi membri simpli, fără drept de vot şi managerul spitalului, un reprezentant al sindicatului şi un reprezentant al Colegiului Medicilor Hunedoara”, a mai declarat Dumitra Ştefan.

One thought on “Ministerul Sănătăţii a împărţit spitalele din judeţ

  • Dar Spitalul de Urgenta Petrosani ? Cu el ce seintimpla?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura