Deţinuţii politici n-au noroc de un monument

Dana Istudor

 Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România- Filiala Valea Jiului doreşte de mai mulţi ani să ridice un monument care să cinstească memoria celor care au avut curajul să lupte împotriva comunismului. Au făcut chiar şi mai multe schiţe şi au găsit şi locaţia, însă edilii din Petroşani au avut alte priorităţi în fiecare an. Astfel, din diverse cauze, printre care la loc de cinste se numără lipsa aprobărilor necesare, dar şi a banilor, dorinţa celor care au umplut cu ani în urmă închisorile regimului comunist a rămas până acum la stadiul de simplă intenţie.

N-au aprobări, n-au nici bani
„Avem nevoie de o serie de aprobări de la Ministerul Culturii, dar până în prezent, nu am primit nici un răspuns. Pe plan local, primarul ne-a promis că ne va ajuta, dar mai întâi, trebuie să primim aprobările din Bucureşti. Mai aşteptăm, numai că pe zi ce trece suntem tot mai puţini şi în lipsa unui monument, ar putea să dispară pentru totdeauna până şi amintirile despre noi. Poate asta se şi doreşte“, spunea, în urmă cu câţiva ani, Emilian Budacu, între timp trecut în nefiinţă, fără a-şi vedea împlinit visul.

Se duc rând pe rând
„Monumentul ar trebui să reprezinte un omagiu pentru cei care au fost persecutaţi politic sau pentru cei care au luptat în munţi, mai pe scurt spus, pentru cei care nu au vrut comunism şi colectivizare în România şi în Valea Jiului. Din păcate, tot comuniştii sunt la putere şi conduc ţara şi în prezent. De aceea, cred că nu vom obţine niciodată banii necesari”, a declarat şi Tiberiu Tomuş, membru AFDPR-Filiala Valea Jiului. Şi anul acesta, municipalitatea a decis că are alte priorităţi şi nu va aloca fondurile necesare proiectului. În cazul în care totuşi, foştii deţinuţi politici ar primi „undă verde“, monumentul ar urma să fie amplasat (conform proiectului iniţial) în municipiul Petroşani, vis-a-vis de Biserica Catolică şi ar urma să coste aproximativ 30 de mii de lei. În paranteză fie spus, în prezent, în Valea Jiului mai trăiesc doar 30 din 800 dintre cei care s-au opus instaurării regimului comunist în România, cu toţii bătrâni şi mai ales, bolnavi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.