ActualitateFlash

Poliţiştii de la Crimă Organizată au dat iama printre proxeneţi şi prostituate

02 prostituata

O grupare infracţională specializată în trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism şi prostituţie, practicate atât în interiorul ţării, de-a lungul DN 7, între localităţile Ilia din judeţul nostru şi Cugir, din judeţul Alba, cât şi în străinătate, a fost destructurată de poliţiştii români, în cooperare cu anchetatori din Franţa, Italia, Germania şi Spania.

Descinderi şi percheziţii în opt localităţi
Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (BCCOA) Alba Iulia, cu sprijinul Inspectoratelor de Poliţie Alba şi Hunedoara, al Detaşamentului Mobil al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba Iulia au organizat, ieri, o acţiune de mare amploare, fiind realizate descinderi în peste 70 de locuinţe din Deva, Hunedoara, Orăştie, Simeria, Geoagiu, Romos, din judeţul Hunedoara, şi din Cugir, judeţul Alba. Descinderile au fost urmate în 30 de locuinţe şi de percheziţii domiciliare sau de punerea în executare a unor mandate de aducere a învinuiţilor.

Peste 70 de persoane anchetate ieri
La sediul DIICOT Alba Iulia au fost aduse peste 70 de persoane învinuite pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire în grup infracţional organizat, aderare sau sprijinirea unui grup infracţional organizat, trafic de minori, proxenetism şi prostituţie. Numărul celor învinuiţi este mai mare, unii dintre ei aflându-se în străinătate. În prezent, 10 persoane sunt investigate de poliţiştii români, cu sprijinul poliţiei din mai multe ţări europene, doi dintre învinuiţi fiind deja arestaţi în Italia, la Foggia.
De precizat că printre persoanele ridicate ieri de poliţişti şi duse la audieri la Alba Iulia s-au numărat şi foarte multe „traseiste”, fete care îşi racolează clienţii stând la marginea şoselelor. Având calitatea de martor, acestea au fost lăsate să plece, după ce au dat declaraţii.
Şeful BCCOA Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că până în prezent, au fost identificate 10 victime minore, traficate şi exploatate sexual în România şi în afara ţării. După ce au fost audiate, câteva dintre fete au fost internate la Centrul de Ocrotire a Minorilor Alba Iulia.

Proxeneţii făceau regulile
După 1990, în zona oraşelor Geoagiu, Orăştie şi Cugir, s-au format nuclee de persoane fără ocupaţie, unele cu antecedente penale, care au început să practice prostituţia şi proxenetismul stradal, de-a lungul DN 7. Proxeneţii racolau tinere provenite din familii fără posibilităţi materiale, dezorganizate, care trăiesc la limita subzistenţei. De multe ori, fetele racolate aveau doar 14-17 ani.
Proxeneţii stabileau regulile, orarul în care fetele se prostituau, tarifele percepute, în funcţie de client, de serviciul sexual prestat, de timpul pe care acesta dorea să-l petreacă în compania prostituatei. Tarifele erau mai ridicate atunci când clienţii doreau ca actul sexual să fie neprotejat sau în cazul sexului oral fără prezervativ. Proxeneţii contabilizau şi contorizau activităţile prostituatelor, în funcţie de numărul de prezervative pe care acestea le „consumau”. Adesea, au existat situaţii în care prezervativul folosit în timpul actului sexual se rupea, iar fata folosea un altul, motiv pentru care proxenetul o agresa fizic şi psihic, suspectând că aceasta încearcă să ascundă sume de bani proveniţi din practicarea prostituţiei. În multe situaţii, pentru a nu risca să fie bătute, tinerele practicau sex neprotejat, fiind predispuse astfel la contaminare venerică, la răspândirea unor boli venerice ori la sarcini nedorite.
Prostituatele erau obligate să raporteze permanent proxeneţilor numărul clienţilor, sumele de bani câştigate, să ceară aprobare pentru orice fel de cheltuieli (mâncare, ţigări, cafea), neavând voie să părăsească „postul”.
Prin intermediul proxeneţilor locali, au fost racolate tinere, transportate ulterior în scopul practicării prostituţiei în Italia, Germania, Franţa, Spania.

Au ieşit cu „fetele” la export
În Italia, gruparea a dezvoltat segmentul infracţional care acţionează în Foggia. Tinerele se prostituau în parcări, fiind supravegheate de proxeneţi şi alte persoane implicate în activităţile infracţionale. Fetele lucrau pe „posturi”  bine stabilite şi după un orar hotărât de către proxeneţii români, aceştia din urmă plătind taxă de protecţie unor italieni de naţionalitate albaneză, care controlează piaţa de prostituţie şi proxenetism din oraşul Cerignolla. Sumele de bani plătite drept taxă de protecţie variau între 70 şi 150 de euro săptămânal pentru fiecare „post”. Segmentul infracţional a fost iniţiat şi dezvoltat în 2008, fiind coordonat de către cinci proxeneţi, care au desfăşurat iniţial proxenetism în zona Drumului Naţional 7, pe ruta Şibot-Ilia.
În Franţa, în septembrie 2009, a fost iniţiat un segment infracţional în zona oraşului Beziers Mont Blanc, unde „afacerea” era foarte profitabilă. În Germania, membrii grupării au acţionat pe două segmente distincte: unul prin intermediul unui cetăţean german de naţionalitate turcă, iar al doilea segment era coordonat de către un neamţ sadea. Tinerelor racolate le erau încheiate contracte de muncă fictive, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor germane şi române.
O parte dintre persoanele audiate ieri vor fi prezentate Tribunalului Alba, cu propunerea de arestare preventivă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura