Actualitate

Contestaţia în anulare a procurorilor DNA în cazul lui Daniel Dan, respinsă

Natalia Bumbac

DNA nu a avut câştig de cauză în încercarea de a anula decizia instanţei prin care s-a constatat că abuzul în serviciu a fost dezincriminat, privindu-l pe fostul secretar al judeţului Hunedoara, Daniel Dan (foto). Curtea de Apel Alba Iulia (CAAI)  a respins, ieri, contestaţia în anulare a procurorilor anticorupţie faţă de hotărârea din 9 februarie prin care Daniel Dan a fost absolvit de pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare primită pentru fapta dezincriminată. Hotărârea este definitivă.
Au cerut desfiinţarea sentinţei
Reamintim că fostul secretar al judeţului a depus contestaţie la executarea pedepsei primite în mai 2016 pentru abuz în serviciu în dosarul în care s-a judecat fraudarea examenului de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara. Daniel Dan şi-a întemeiat contestaţia pe Decizia Nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale a României (CCR), conform căreia, fapta de abuz în serviciu a fost dezincriminată parţial. Contestaţia i-a fost admisă de către CAAI, instanţă care a stabilit că dispoziţiile CCR sunt aplicabile în cazul lui Daniel Dan, constatând că fapta pentru care a fost condamnat a fost dezincriminată. Prin urmare fostul secretar al judeţului a fost absolvit de pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare.
La aflarea acestei decizii, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a reacţionat spunând că a studiat practica judiciară privind contestaţiile la executare, decizia în cazul lui Daniel Dan fiind una izolată, a anunţat că procurorii urmează să o atace cu contestaţie în anulare. Ceea ce au şi făcut, dar au pierdut definitiv în faţa argumentelor lui Daniel Dan şi ale avocatului acestuia. Prin contestaţia în anulare, procurorii DNA au cerut desfiinţarea sentinţei penale din 9 februarie şi în rejudecare să se respingă ca neîntemeiată contestaţia la executare depusă de Dan Daniel, pe motiv că instanţa ar fi depăşit cadrul legal în judecarea acestui caz şi a încălcat principiul autorităţii lucrului judecat.
A depus plângere la CEDO
Contactat pentru a ne da un punct de vedere vizavi de procesul care s-a încheiat ieri la CAAI, Daniel Dan ne-a spus că a fost o luptă juridică în care problema esenţială a fost respectarea sau nerespectarea principiilor de drept ale omului. „Contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac exercitată, în mod obişnuit, de persoane fizice, care consideră că nu au avut parte de un proces echitabil, sau că le-au fost încălcate drepturile. Faptul că procurorii DNA au apelat la acest mijloc în încercarea de a răsturna o sentinţă corectă a instanţei, dată în conformitate cu dispoziţiile CCR, care sunt obligatorii, arată care au fost efectele în sistemul juridic ale hotărârii date de CAAI şi care nu le-au fost favorabile”, a mai subliniat fostul secretar al judeţului. Daniel Dan nu se va opri aici în ceea ce priveşte condamnarea pe care a primit-o pentru abuz în serviciu şi despre care spune că i-a fost aplicată cu încălcarea prevederilor constituţionale, fapt constatat şi de către instanţă. Acesta a depus o plângere la CEDO, care i-a fost admisă în principiu, urmând să fie judecată pe fond.

2 comentarii la „Contestaţia în anulare a procurorilor DNA în cazul lui Daniel Dan, respinsă

  • si cate bile negre le-ati dat tututor din dosarul acesta.
    v-ar placea sa va dea in judecata si va bage in faliment ?!

  • in plus, sa vedeti cati bani va trebui statul sa le dea tuturor inapoi, drept salarii, dupa reintegrarea pe posturi !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura