Comunitate

Comuna Hărău, mulți cai-putere pe palier investițional

Magdalena Șerban

Una dintre administrațiile publice hunedorene cu cele mai de succes proiecte câștigate din bani europeni și guvernamentali este cea din Hărău. Însă cel care va rămâne de referință, mai ales după implementare, ține de introducerea rețelei de gaz metan, uti­litate atât de așteptată de co­mu­nitate.

Alternativă la lemnul de foc care se tot scumpește
„E adevărat, este unul dintre pro­gra­mele investiționale pentru care m-am luptat foarte mult ca să primească finanțare, fiind accesat prin PNI Anghel Saligny și în sumă de 25 de milioane de lei. Trebuie să parcurgem întreaga pro­ce­dură birocratică, dar este important că avem finanțarea asigurată și îmi do­resc să începem cât mai curând inves­tiția, fiind în faza de precontract și avize de la Transgaz. Este un demers atât de necesar, deoarece la ora actuală, oa­menii se încălzesc cu lemne şi curent elec­tric, iar instituţiile publice au în­căl­zire pe bază de centrale care sunt tot pe lemne. Practic, alături de vecinii de la Certeju de Sus, eram cam singurii care nu aveam gaz. Totuși, vremurile pre­zente implică facilități moderne, indi­fe­rent că ne referim la mediul urban sau la cel rural. Treptat, oportunitățile vor ajun­ge relativ egale, la sat și la oraș. Dar asta înseamnă că trebuie să se adopte o vizi­u­ne realistă și de pers­pec­tivă. Peste noapte, oricât ne-am dori, nu putem face minuni, dar dacă trecem în revistă toate lucrările realizate din fonduri atrase sau din bugetul local, suntem mulțumiți. De la sistem edu­ca­țional local și până la dru­muri, cămine cul­tu­rale, totul e pe lis­tă. De asemenea, ca o noutate, doresc să anunț că pre­gă­tim do­cumentația pentru a accesa fi­nan­țare prin Agenția Fondului de Mediu (AFM) pentru extinderea rețelei de apă și canalizare în satele Bârsău și Chimindia. Este următorul nos­tru pas. Bineînțeles, toate celelalte pro­iec­te obținute își vor continua traiectoria până la finalizarea punerii lor în prac­tică”, a transmis primarul din Hărău, Lucian Mihael Albu Weber (foto). Re­a­min­tim că un număr de 17 localități hu­nedorene au fost alese pentru a primi bani de la bu­getul de
stat pentru înfiin­țarea și ex­tin­de­rea rețelelor de gaze na­turale (Aninoasa, Brănișca, Călan, Geoagiu, Hărău, Hațeg, Lupeni, Petrila, Petroșani, Rapoltu Mare, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Totești, Uricani, Vețel și Vulcan), iar suma totală alocată județului Hunedoara este de 162.547.000 lei, prin Planul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura