Politica si administratie

Comuna din România unde sunt „ascunse” sute de tone de aur

Comuna din România în care sunt “as­cunse” sute de tone de aur. Nu mulți știu unde se află, de fapt. Aici este unul dintre cele mai mari zăcă­minte, scrie fanatik.ro.

Cele mai mari
Unde se află comuna din România în care sunt “ascunse” sute de tone de aur. În satele din această comună au fost unele dintre cele mai mari exploatări aurifere. Comuna din România în care sunt “ascunse” tone de aur. În satele din comuna Bucureșci din Hunedoara, care se află în Munții Metaliferi, la 15 – 20 de kilometri de municipiul Brad, mai lo­cu­iesc în jur de 1.200 de oameni. În aceas­tă comună se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur din Europa. Nu­mele comunei Bucureșci din Hunedoara era, în trecut, asemănător cu cel al ca­pitalei României. Graiul loial a trans­for­mat, însă, sufixul “-ești” în “-eșci”. Oa­menii din acest sat s-au ocupat dintot­dea­una cu creșterea animalelor. În ulti­mele două secole, mulți au lucrat în minele metalice din Munții Metaliferi. În prezent, în aceste sate locuiesc mai mult bătrâni. Cei mai mulți tineri au plecat din cauza lipsei locurilor de muncă. Oamenii rămași în sate se ocupă cu creșterea animalelor.
„Am lucrat 16 ani în mina de aur Gurabarza, ca artificier dar și la tâm­plă­rie. Am prins chiar anii ei de declin, din 1990, până prin 2006, când s-a ter­minat cu mineritul. Au fost vremurile în care s-a exploatat tot mai puțin, iar statul român a tot tăiat din fondurile pentru această mină, până când s-a blocat totul”, a spus Viorel Culda, fost mi­ner, din satul Merișor, comuna Bucureșci, potrivit Adevărul. În satul Merișor lo­cuiesc 20 de familii, iar gospodăriile sunt răsfirate pe dealuri. Drumul asfaltat duce până la capătul satului și se termină chiar la ultima casă. În apro­piere se află satul Rovina, acolo unde trăiesc și alte familii ale celor care au muncit la mina de aur Gurabarza. Aceasta a fost una dintre cele mai mari exploatări aurifere de la noi din țară.
Un proiect minier ce vizează marile zăcăminte de aur și cupru descoperite în satul Rovina a fost început de ceva timp. Zăcămintele metalice de pe valea Rovinei au fost studiate zeci de ani. Aici au funcționat, însă, doar câteva mine mici de aur, până în anii ’90. Marele centru minier Barza, aflat în apropiere, este locul unde era atrasă forța de muncă.

Ce se întâmplă cu zăcământul de la Rovina
Zăcământul de la Rovina a fost descoperit în 1973. În 2000, volumul de rezerve al zăcământului s-a concurat. După 5 ani, societatea SAMAX a obținut licența de explorare în perimetrul minier Rovina – Colnic – Valea Gârzii. Com­pania canadiană Euro Sun deține, din no­iembrie 2018, un permis de ex­ploa­tare și o licență de exploatare. Aceasta are o valabilitate de 20 de ani, ce poate fi reînnoită, pentru perimetrul de pe valea Rovinei, pe o suprafață de peste 27 de kilometri pătrați.
„Zăcământul este situat în Munții Apuseni, fiind al doilea ca mărime din Europa, cu aproximativ 400 de milioane de tone de resurse confirmate. Con­ți­nutul în metale este de 7,0 milioane de uncii (circa 217 tone) de aur și 1,4 miliarde de livre (circa 635.000 tone) de cupru”, a precizat compania în pre­zen­tarea proiectului. Din aceste locuri ar urma să fie extrase, anual, mai bine de 2,3 tone de aur și aproximativ 9.000 de tone de cupru. Acestea ar fi extrase în 17,2 ani de exploatare. Rezervele ce pot fi extrase de la Rovina, în următoarele 2 decenii, sunt estimate la 5 miliarde de dolari. Statul urmează să colecteze re­de­vențe de peste 300 de miliarde de dolari de la producător. Astfel, este vorba despre 6 la sută pentru aurul produs și 5 la sută pentru cupru.

Proiectul a fost contestat
Mai multe organizații de mediu au contestat acest proiect. La finalul lui 2022, acestea au obținut suspendarea în instanță a avizului de mediu ce era necesar elaborării Planului Urbanistic Zonal al viitoarei zone industriale de pe Valea Rovinei. Oamenii nu au fost tocmai mulțumiți de faptul că vor fi deschise cariere miniere în zonă. Localnicii au invocat mai multe motive, printre care și izolarea sau căderea curentului electric. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura