Cetatea de la Răchitova

5 iunie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

04-foto-articol-morar

Marcel Morar

Dacă nu în cronologie absolută, atunci cel puţin ca tip de monument, Cetatea de la Răchitova reprezintă cea mai simplă şi mai veche dintre cele trei cetăţi familiale (sau „cetăţi cneziale”) din Ţara Haţegului, ajunse până la noi, ca ruine.


Cetatea cuprindea un turn aproximativ pătrat, cu latura de 8,50 m şi ziduri groase de 1,80 m, construite din piatră cu mortar. Turnul avea patru niveluri, dintre care parterul avea caracter de depozit şi nu avea legătură cu exteriorul, fiind accesibil doar printr-o scară interioară. Suprafaţa utilă a fiecărui nivel era de 18-19 m2, iar ferestrele erau foarte mici, rezultând condiţii austere de locuit. Intrarea se afla la primul sau al doilea etaj, la ea se ajungea pe o scară exterioară, probabil de lemn.
Turnul se afla iniţial în marginea unei mici incinte de aproximativ 150 m2, mărginită spre est, pe direcţia accesului, de o spărtură naturală a stâncii, ce a fost folosită drept şanţ de apărare. Într-o fază ulterioară, spărtura a fost astupată, iar la distanţa de cca 30 m de turn s-a ridicat un val de pământ, pe creasta căruia se afla o palisadă de lemn; valul delimita o incintă aproximativ circulară cu o suprafaţă utilizabilă de cca 500 m2.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Normandia, 6 iunie 1944

Prin şcoala generală, profesoara de istorie ne învăţa că materia pe care o predă are în primul rând un rol...

O campanie discretă, de la Straubing la Deva

În urmă cu exact o lună, plecam din Deva spre Bruxelles, pentru a participa la sărbătorirea Zilei Europei. Am scris...

Consilierii PDL din Haţeg s-au opus unei investiţii de 10 milioane de euro

Deranjaţi că la Haţeg, locuitorii au preferat să încredinţeze puterea în mâinile liberalilor, cei cinci consilieri locali PDL Haţeg boicotează,...

Închide