Actualitate

Ce animale se vânează pe fondurile cinegetice ale Direcției Silvice Hunedoara

Adriana Năstase

Direcția Silvică Hunedoara ges­tio­nează pe bază de contract 10 fonduri cinegetice ce cuprind părți din Lunca Mureșului și se continuă altitudinal în Masivul Poiana Ruscă, Metaliferi, Șureanu, Parâng și Retezat. Su­pra­fața totală gestionată se ridică la 124.684 hectare. Radu Crișan (foto), directorul Direc­ției Silvice Hunedoara, susține că spe­ciile principale de vânat care sunt re­col­tate de pe fondurile cinegetice ges­tio­nate sunt: căpriorul, cerbul comun, capra neagră, mistrețul, vulpea.

Reporter: Care sunt cotele de re­coltare pentru animalele care pot fi vânate pe fondurile Direcției?
Radu Crișan: Cotele de recoltă la vânat sunt aprobate de Ministerul Me­diului, Apelor și Pădurilor pentru fiecare fond cinegetic și specie de vânat. Pentru noul sezon de vânătoare, care a în­ceput în 15 mai 2023, cotele de re­coltă sunt în curs de aprobare. În se­zo­nul trecut au fost recoltate 17 exem­plare de cerb co­mun, 20 de căpriori, 20 de capre negre, 38 de mistreț, 138 de vulpe.

R: Care sunt speciile cele mai căutate de vânători?
Radu Crișan: Cele mai solicitate specii de către vânătorii români sau stră­­ini sunt cerbul comun și capra neagră. Momentan, lupul și ursul sunt specii care beneficiază de o protecție strictă, deși sunt în număr mare în fon­durile cine­getice și provoacă pagu­be atât vâ­natului cât și animalelor do­mestice.

R: Ce facem cu urșii agresivi?
Radu Crișan: Regia Națională a Pă­du­rilor este partener într-un proiect prin care pe bază de probe genetice se urmărește evaluarea cât mai aproape de realitate a populației de urși. În urma rezultatelor obținute în acest proiect, Ministerul Mediului va avea o bază solidă pentru a lua decizii privind ma­na­ge­mentul ursului. Este necesară vână­toa­rea ursului și lupului care să asigure prevenirea pagubelor și accidentelor. În cazul ursului și lupului, atunci când a fost permisă vânătoarea lor, acestea au fost specii de vânat foarte solicitate de către vânători.
De asemenea, vânătoare de cocoș de munte, o altă specie de vânat apre­ciată de vânători, este de mult timp interzisă.

R: Cine poate participa la asemenea vânători?
Radu Crișan: Pentru a participa la acțiuni de vânătoare pe fondurile cine­ge­tice gestionate de Direcția Silvică Hunedoara, vânătorii trebuie să pre­zinte o serie de documente și anume, permisul de vânător, permisul de port-armă, asigurarea de accidente și răs­pundere civilă valabilă pentru par­ti­ci­pa­rea la vânătoare. Această aprobare este dată de directorul Direcției Silvice Hunedoara în baza unei cereri scrise. Iar participarea la acțiunile de vână­toa­re se face contra-cost.
Trofeele de vânătoare sunt evaluate după formulele Consiliului Internațional al Vânătorii și Conservării Vânatului (CIC) de către comisii special consti­tuite în acest scop. În ultimii ani au fost recoltate și trofee deosebite. Spre exem­plu, cerb comun cu trofeu de 230 puncte CIC, capre negre în jurul și peste 115 puncte CIC.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura