ActualitatePolitica si administratie

Aviz pentru construirea nodului de autostradă Sântuhalm (Deva) – A1

Comisia Tehnico-Economică a Com­paniei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avi­zat, joi, studiul de fezabilitate pen­tru realizarea nodului rutier Sântuhalm – Autostrada A1, în apropiere de mu­nicipiul Deva, a informat Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

Patru UAT-uri
Nodul rutier Sântuhalm este la in­ter­secţia A1 (km 362+813) cu DC 129 şi va asigura legătura directă de la auto­stra­dă spre municipiile Deva şi Hunedoara. Documentaţia deschide calea realizării unui proiect de mai mare anvergură iniţiat de CJ şi finanţat de CNAIR, prin Programul Operaţional Transporturi 2021-2027, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a CJ Hunedoara. „CJ Hunedoara a parcurs deja câteva etape importante pentru realizarea pro­iectului ‘TransRegio Hunedoara – Sân­tuhalm – A1’. Astfel, au fost reali­zate studiul de fezabilitate, nota con­cep­tuală şi tema de proiectare pentru realizarea infrastructurii de acces spre viitorul nod rutier al autostrăzii A 1”, precizează sursa citată.
Conexiunea cu autostrada traver­sea­ză teritoriul a patru unităţi adminis­trativ-teritoriale – Hunedoara, Deva, Simeria şi Hărău – şi suprapune 9,3 kilo­metri din actualul drum judeţean 687 Deva-Hunedoara până la intersecţia cu DN7, arteră care trebuie modernizată şi adusă la standardul de drum TransRegio.

Creșterea siguranței rutiere
Pentru a doua parte a legăturii se pro­pune un nou drum de legătură de 4,45 km, care porneşte din zona inter­secţiei de la Sântuhalm, la care se adau­gă un pod peste calea ferată şi un pod nou peste Mureş, în dreptul co­munei Hărău. În luna iulie 2023, CJ Hunedoara şi CNAIR au încheiat un parteneriat în vederea realizării obiec­ti­vu­lui de investiţii TransRegio Hunedoara – Sântuhalm – Autostrada A1. „Viitorul drum cu patru benzi de circulaţie (două benzi pe sens) va asigura conecti­vi­ta­tea cu Autostrada A1, reducerea tim­pilor de călătorie şi creşterea sigu­ran­ţei rutiere. De asemenea, legătura directă cu autostrada va contribui la creşterea calităţii vieţii din municipiul Hunedoara şi localităţile limitrofe prin atragerea de investitori şi crearea de noi locuri de muncă”, a precizat CJ Hunedoara. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura