Avertisment al salvatorilor montani

Ridicarea restricţiilor de circulaţie din această săptămână ar putea duce la un număr ridicat de turişti în zonele montane, în weekend, iar neatenţia lor ar putea provoca accidente. Salvamontiştii spun că un pericol major pe munte este reprezentat şi de întâlnirile cu şerpii. De la an la an acestea devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri.

”Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu atacă decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Dacă locuiţi sau călătoriţi în zone în care există şerpi, îmbrăcaţi haine ce vă acoperă picioarele. Luaţi un băţ lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu vă aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur. Singurele specii de şerpi veninoşi din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul ţării, mai puţin în centrul şi sudul Munteniei şi Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2.000 de metri”, precizează salvatorii din cadrul Dispeceratului Naţional Salvamont.
În mai multe zone turistice din judeţul Hunedoara îşi are habitatul vipera iar în anii trecuţi s-au înregistrat incidente. Cum în aceste zone turistice vor ajunge mulţi vizitatori în weekend, este indicat să respecte recomandările salvamontiştilor, mai ales că pe munte întotdeauna există un factor de risc. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.