Comunitate

Aventura cu numărul 6 pentru alpinistul Adrian Ahriţculesei

Adriana Năstase

Alpinistul Adrian Ahriţculesei şi-a propus să urce pe cei mai înalţi şapte vulcani din lume, Mount Giluwe fiind cel de-al cincilea vârf cucerit din circuitul mondial „Seven Vulcanoes”, în martie anul acesta.Următoarea destinaţie este vulcanul Davamand (5.609 m), în Iran, cel mai înalt din Asia.

Împreună cu alți doi pasionați de munte
Până acum, tânărul de 37 de ani a reuşit să escaladeze cu succes pe Mount Giluwe (4.367 m) – cel mai înalt din regiunea Oceania şi Australia, Pico de Orizaba (5.636 m), în America de Nord, Elbrus (5.642 m), în Europa, Ojos del Salado (6.893 m), în America de Sud, şi Kilimanjaro (5.895 m), în Africa.
Hunedoreanul va porni în această nouă aventură mâine, 22 iunie 2022, alături de alți doi prieteni, Ștefan Adrian Jurca și Csaba Ilie Silveșan. Reamintim că Adrian Ahrițculesei și-a propus ca în acest an să reușească să urce pe cei mai înalți vulcani de pe cele șapte con­tinente, adică circuitul „Seven Vulcaneos”. Crina Coco-Popescu este prima femeie din lume care a reușit acest circuit.
Ultimul vulcan este Mount Sidley, înalt de 4.285 de metri, cel mai înalt munte de acest tip din Antarctica.

Cel mai înalt vârf conic din lume
Situat în masivul Alborz, Damavand este cel mai înalt vârf din Iran și cel mai înalt vulcan al Asiei. Este inclus în circuitul Seven Vulcanoes, cei mai înalți vulcani de pe cele 7 continente. Craterul de vârf are o rază de aproximativ 150 m și o adâncime de 20 m și adăpostește un ghețar transformat în lac înghețat. De altfel, Damavand adăpostește mulți ghețari naturali, printre care și cel mai mare și mai lung ghețar din Iran.
Prima ascensiune este documentată în anul 905, fiind realizată de către exploratorul persan Abu Dulaf Khazraji. Damavand este legendar în mitologia persană, fiind vârful pe care dragonul cu trei capete – Azi Dahaka – a rămas înlănțuit până la sfârșitul lumii. De altfel, ultimii 300 de metri de ascensiune până la vârf sunt dificil de parcurs pentru că dragonul este mânios și scuipă sulf prin zeci de fumarole.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura