Comunitate

An cu multe expertize tehnice pentru INSEMEX

Magdalena Șerban

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex Petroşani rămâne foarte căutat pen­tru realizarea unor expertize tehnice, dat fiind profesionalismul de care spe­cialiştii săi au dat dovadă de-a lungul timpului. De altfel, cercetătorii din Valea Jiului militează pentru siguranţă, având ca susţinere numeroasele in­ven­ţii brevetate în acest sens. Astfel, pe agenda de lucru din 2024 se re­gă­sesc o serie de evenimente ale căror soluționare depinde foarte mult de concluzia lor.

Cazuri complexe
Deşi la nivel naţional există o listă a experţilor – persoane fizice autorizate de către Ministerul Justiţiei, în cazurile critice, care presupun efectuarea de teste şi experimente – institutul din Valea Jiului este solicitat mai tot timpul, deoarece dispune atât de o bază ma­terială solidă, de personal cu o înaltă spe­cializare, cât şi de o experienţă vastă în domeniu. De altfel, competenţa spe­cialiştilor de la Insemex este re­cunoscută şi pe plan internaţional. „La ora actuală avem multe cazuri în lucru, însă am fi preferat să nu fim cooptați deloc, în sensul în care să nu se în­tâmple asemenea evenimente cu im­pact major, așa cum sunt incendiile și exploziile. Printre cele mai mediatizate în ultimul an și care se află în sarcina noastră îl amintesc pe cel produs în
data de 21.06.2023 în incinta Rompetrol Rafinărie S.A. din Năvodari, jud. Constanța (incendiu), apoi cel produs în data de 26.08.2023 la imobilul din Crevedia, Șoseaua București – Târ­goviște (incendiu și explozii) sau cel produs în data de 01.05.2023 la Rafinăria Petrobrazi din cadrul OMV PETROM S.A. (incendiu) ori tragedia de la Ferma Dacilor, din judeţul Prahova, respectiv cea de la Călimănești, pe şantierul Autostrăzii Moldova. Bineîn­țeles, pe lângă cele enumerate mai sunt multe altele, din diferite județe precum Mehedinți, Timiș, Suceava, Vran­cea, Prahova, Buzău, Hunedoara, etc. Ele implică timp până la solu­țio­nare, pașii fiind deosebit de im­­por­tant de res­pec­tat. În primă fază, se realizează o eva­luare la faţa locului, acolo un­de evenimentele la care suntem soli­citaţi nu s-au petrecut cu foarte mult timp în urmă. Apoi, facem consemnări şi analize pe baza do­cumentelor pe care le solicităm (sche­me tehnologice, pro­cese verbale de verificare şi de instruire, declaraţii ale persoanelor implicate în producerea sau observarea unui eve­niment etc.), stabilim un program de lucru pentru efectuarea de teste în laborator sau simulări computerizate, după care emitem ipoteze cu privire la locul iniţial de producere a incendiului sau exploziei şi mecanismul de des­făşurare, facem corelările între do­cumente şi rezultatele experimentelor, validăm ipotezele şi argumentăm teh­nico-ştiinţific conclu­ziile, iar după ce am trecut aceste etape, putem încheia expertiza ştiinţifico-tehnică. Practic, aceste expertize vin să fundamenteze încadrările făcute de procurori, fiind importante pentru ca ulterior, să fie judecată corect, o anumită situaţie. Argumentul tehnico-ştiinţific poate valida sau invalida, o anume speţă”, a afirmat dr. ing. George Artur Găman (foto), directorul general al Insemex Petroşani şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă. Acesta a mulţumit colec­tivului din care face parte pentru dă­ruirea şi implicarea cu care îşi des­făşoară activitatea, cea mai mare tra­gedie fiind atunci când există pierderi de vieţi. Crede că un rol important îl au, în continuare, protecţia muncii şi ac­ţiunile preventive pe care instituţia pe care o conduce le implementează.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura