Fara bascalie

Alegerea primarilor într-un tur de scrutin=decesul democraţiei locale

Propunerea de alegere a primarilor într-un singur tur de scrutin este, în opinia mea, un atentat grav la ceea ce înseamnă democraţia reprezentativă locală.
Prin 1994, un absenteism major la Petroşani a dus la o cvasi-lipsă de reprezentativitate a primarului, al cărui nume nu-l mai reţin, dar îi reţin porecla – Robingo. A fost ales cu vreo 25%, pe fondul unei foarte slabe prezenţe la urne.
În democraţiile consacrate, scăderea sub un anumit prag al reprezentativităţii, guvernamentale, parlamentare, locale, duce la provocarea de alegeri anticipate. România este încremenită în proiect, în pofida avertismentelor primite. Promovarea unui proiect de lege care să stabilească fără echivoc că un primar va fi ales cu majoritatea relativă obţinută în urma unui singur tur de scrutin va da naştere la situaţii care dacă nu ar fi periculoase ar fi hilare.
Dacă luăm în considerare o prezenţă medie la urne de 50% (ceea ce diminuează din start reprezentativitatea, dar asta e regula jocului, eu nu aş obliga omul să meargă la vot…), atunci voturile celorlalţi 50% s-ar împărţi la un număr destul de mare de candidaţi, mai ales în oraşele mari. Putem aprecia cu destul de mare exactitate că într-un oraş ca Deva să fie minimum opt candidaţi pentru funcţia de primar – în 2008 au fost 12! Nici unul dintre cei opt nu ar lua mai mult de 60% din cei 50% prezenţi la vot. Rezultă un scor electoral de 30% pentru primarul ce ar fi ales, deci gradul de nereprezentativitate este considerabil! Ăsta ar fi primul aspect nociv.
Al doilea e chiar mai grav – cetăţenilor li se “fură” posibilitatea exprimării. Sigur că unii nu se vor mai duce la vot pentru turul al doilea, mizând pe candidatul lor după principiul “totul sau nimic”, dar statisticile arată că majoritatea merge să voteze, optând pentru unul din cei doi candidaţi plasaţi pe primele locuri. Voturile se împart, preferinţele sunt diverse, mulţi dintre noi îşi spun cam aşa “dacă nu iese ăla, atunci merg pe mâna celuilalt, mi se pare mai bun…”. Rămân deci, teoretic, cel puţin 20% cetăţeni nereprezentaţi, asta în condiţiile în care primul clasat ia 60%! Dar tot experienţa ne arată că în primul tur de scrutin nu se produce peste tot o separare atât de netă, aşa că ar putea ajunge primar unul cu 15% voturi, în timp ce 35% ar fi nereprezentaţi!
Eu, cetăţean al unui oraş, m-aş simţi frustrat de acest mod de alegere a unui primar, pentru că mi se ia, prin lege, un drept pentru care am ieşit în stradă acum 20 de ani! Un drept pentru care unii au murit sau au fost răniţi, în timp ce o parte din cei care votează aşa o aberaţie au ocupat atunci funcţii înalte în stat, făcând parte din nomenclatura comunistă!

3 comentarii la „Alegerea primarilor într-un tur de scrutin=decesul democraţiei locale

  • de ce se mai chinuie? mai simplu si fara costuri o OUG care sa suspende alegerile pe termen ,,nelimitat,, AM DREPTATE? sigur 99.9% ar fi acelasi rezultat.

  • Din motivele expuse de dumneavoastra si foarte bine sesizate,in ultimii 8-10 ani asistam chiar la descurajarea electoratului privind participarea la vot.Daca ar exista bune intentii din partea tuturor candidatilor,am auzi indemnul lor de a merge la vot cu totii.Asta in primul rind.Dar,din pacate,asistam la balacareli continue,acuzatii reciproce,diversiuni ce ating „sublimul” manipularii.Cu alte cuvinte,pentru care va rog sa ma iertati,dar sint cele care oglindesc cel mai bine politicul mioritic,aproape toti apeleaza la modelul „Ba pe-a masii !”

  • In civilizatia noastra electorala, anticipatele sunt ceva de gen TABU. Nimeni nu vrea sa le foloseasca si nu justifica „investitia” facuta pentru accederea in fotoliul rivnit.
    Partea teoretica prezentata de dumneavoastra, este justa in sustinerea democratiei, dar nu mai corespunde etepei in care se afla electoratul mioritic. Conform calculelor, asa este, dar astfel in al doilea tur de scrutin, alesul este rezultatul aceluiasi numar nereprezentativ de votanti si nu aduce in plus decit putina culoare sau unele jocuri si fratietati care nu au nimic just. Pentru ca se ajunge sa vedem mici aliante locale intre partide care pina atunci s-au dusmanit si balacarit!
    Eu cred ca pentru educarea electoratului si pentru mobilizarea lui, pentru o perioada ar fi benefic si mai ales, mai putin costisitor, sa se transeze situatia, printr-un singur tur de scrutin.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura