Actualitate

Administratorul unui centru de colectare a fierului vechi, condamnat la patru ani de pușcărie

Maximilian Gânju

Hunedoreanul are de achitat fiscului mai bine de 1,5 milioane de lei, sumă cu care a prejudiciat bugetul de stat prin comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Tribunalul Hunedoara a luat în calcul la stabilirea unei pe­depse cu executare și faptul că adminis­tra­torul n-a încercat să acopere din pagubă.

Impozit pe profit și TVA
Administratorul unui centrul de colectare a fierului vechi a reușit într-un singur an de zile să se sustragă de la plata obligațiilor fiscale, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de 1.028.411 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA suplimentar. Bărbatul a fost in­cul­pat pentru evaziune fiscală, dosarul fiind instru­mentat de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Unul dintre partenerii de afaceri ai administratorului eva­zionist a detaliat în fața instanței cum de­curgeau tranzacțiile.

De ce mai multe ori se făceau „pe genunchi”
„La începutul anului 2012, nu îmi amintesc exact luna, m-am întâlnit cu numitul (…), care şi acesta era cu marfă (fier vechi şi altele). Din discuţiile purtate cu acesta, am convenit să cum­păr deşeuri feroase şi neferoase de la el, stabilind ca preţul să fie la valoarea din acea zi”. Ca mod de lucru cu acesta au existat două situaţii. În prima situaţie, am mers cu tirul care tracta vagonul, la punctul de lucru al societăţii acestuia, situat în Mintia. Din acest punct de lucru am încărcat o singură dată. A doua si­tua­ţie de lucru a fost următoarea: Când avea mar­fă până la 3 – 5 tone de deşeuri mă suna, pentru a stabili preţul, după care trimitea ma­şina cu deşeurile respective la sediul socie­tăţii mele”, se arată în dosar. Administratorul incri­mi­nat a susţinut că, în ceea ce priveşte livrările de mărfuri către diferiţi beneficiari, toate documentele erau predate contabilei. În acest mod, individul a încercat să arunce vina pe angajata sa.

Condamnarea nu este definitivă
În cele din urmă, individul a recunoscut in­te­gral acuzaţiile din actul de sesizare şi a soli­citat să fie judecat conform procedurii sim­pli­fi­cate de judecată. N-a recunoscut însă pre­ju­diciul creat și ”nu s-a prezentat în instanţă pe par­cursul celor doi ani de judecată, nu şi-a ma­nifestat disponibilitatea de a acoperi preju­di­ciul cauzat bugetului de stat şi nu a făcut nici un demers în acest sens”, au sub­liniat magistrații. Potrivit soluției publicate de CSM (https://rejust.ro/juris/23464e333), Tri­b­­u­nalul Hunedoara l-a condamnat pe eva­zio­nist la 4 ani de închisoare cu executare și obli­garea acestuia la plata sumei de 1.638.207 de lei către bugetul statului, sumă la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere. Soluția Tribunalului Hunedoara nu este însă definitivă

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura