ComunitateEducatie si cultura

Ziua Internaţională a Francofoniei marcată de biblioteca judeţeană

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Ju­de­ţean Hunedoara şi în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, organizează în ziua de 18 martie 2021, ora 12.00, în Sala de Conferinţe a Parcului de Afaceri din Simeria, o mani­fes­tare cultural-educativă dedicată Zilei Interna­ţionale a Francofoniei.
Ziua de 20 martie este sărbătorită de mili­oane de oameni din ţările francofone, dar şi de iubitori ai limbii şi civilizaţiei franceze, de toţi cei care îşi exprimă apartenenţa la limba franceză şi la cultura francofonă.
România are o frumoasă tradiţie în ceea ce priveşte relaţiile cu Franţa, ţara care i-a fost ală­turi în marile momente ale istoriei moder­ne şi contemporane, limba franceză fiind în­dră­gită şi vorbită de către un număr mare de români. În ciuda dominaţiei limbii engleze, lim­ba comunicării în era internetului, limba fran­ceză, civilizaţia şi cultura franceză nu în­ce­tează să stârnească admiraţie, respect şi do­rinţa de a cunoaşte cât mai bine spaţiul francofon.
Anul acesta, tema aleasă de Biblioteca Ju­deţeană pentru a marca Ziua Internaţională a Francofoniei este „Istoria Franţei în filatelie” şi va fi ilustrată printr-o amplă prezentare, pre­cum şi printr-o expoziţie filatelică ce va cu­prinde timbre, plicuri prima zi şi ilustrate ma­xime dintr-o colecţie particulară. De ase­me­nea, vor fi ex­puse numeroase cărţi poştale ilustrate fran­ţu­zeşti adunate de-a lungul anilor în aceeaşi colecţie.
Cu ajutorul acestei colecţii, se vor ilustra marile evenimente şi personalităţi care au marcat istoria Franţei: de la Vercingetorix şi Carol cel Mare, de la Henric al IV-lea şi Lu­dovic al XIV-lea, la Revoluţia Franceză din 1789 şi gloria epocii napoleoniene, la personalităţi mar­cante ale ultimilor 100 de ani, precum ge­neralul Charles de Gaulle, preşedinţii Georges Pompidou şi François Mitterrand. Prezentarea se doreşte şi o introducere în lumea minunată a filateliei, pasiunea de a colecţiona timbre contribuind extrem de mult la formarea unei solide culturi generale, fiind şi ea, alături de ci­titul cărţilor, o foarte „cu folos zăbavă”. O co­lec­ţie de timbre alcătuită sistematic lărgeşte aria cunoştinţelor, dezvoltă simţul estetic, stâr­neşte curiozitatea şi dorinţa de a şti cât mai multe, din cele mai diferite domenii.
Ca de obicei, la sfârşitul expunerii, parti­ci­panţilor le vor fi adresate întrebări legate de subiectul prezentat, cei care dau răspunsuri corecte fiind răsplătiţi cu premii constând în diplome şi cărţi.

Ioan Sebastian Bara,
managerul Bibliotecii Judeţene
„Ovid Densusianu” Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura