Comunitate

Zeci de copii și adolescenți din Deva, aproape pierduți pentru viață

Peste 20 de copii și adolescenți, cu vârsta între 7 și 18 ani, sunt monitorizați, în prezent, de către Direcția de Asistență Socială Deva, pentru prevenirea separării acestora de familie, în timp ce, anul trecut, numărul minorilor aflați în atenția instituției s-a apropiat de 100.

Adolescente cu copii
Mai mult de jumătate dintre copii sunt băieți, iar în 60 la sută dintre cazuri, aceștia provin din familii cu un singur părinte. Peste 80 la sută dintre ei riscă să abandoneze școala, după ce au câteva zeci de absențe ne­motivate sau au ajuns în anturaje în care se consumă alcool și droguri. Alți 20 la sută dintre copii sunt expuși riscului de violență domestică sau neglijării de către familie.
Pe de altă parte, un grup cu risc ridicat în rândul familiilor monitorizate îl reprezintă mamele minore. Statistic, sarcina în rândul adolescentelor este a doua cauză de risc la nivelul municipiului, după consumul de droguri.
Monitorizarea copiilor se realizează de către asistenții sociali ai Biroului Asistență Comunitară și se desfășoară pe perioade de 3 sau 6 luni, în funcție de numărul riscurilor identificate. În situații deosebite (de pildă, consumul de droguri), cazurile rămân în aten­ția DAS Deva timp de mai mulți ani, ur­mărindu-se atât modificările intervenite în situația socială, economică și familială a minorilor sau comportamentul acestora, cât și frecvența participării lor la cursuri și re­zultatele la învățătură.
Potrivit asistenților sociali, doar în 30 la sută dintre cazurile monitorizate anual se ob­servă o îmbunătățire a comporta­men­tului copiilor – în mare parte, pentru că fa­milia sau adolescenții nu conștientizează pe­ricolul și refuză ajutorul asistentului social sau al psihologului. (A.Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura