ExclusivFlash

„M-au luat ca pe un criminal, după ce m-au confundat cu altcineva”

În vara lui 2019, Ionuț Crîznic era încătușat și băgat în arest, fiind acuzat că a bătut un afacerist din județul Gorj

 

Sorina Popa

L-au luat pe sus din mașină, l-au aruncat pe șosea, i-au pus pistoalele la tâmplă, l-au ținut cu picioarele să nu miște și apoi i-au pus cătușele. Prin asta a trecut Ionuț Crîznic (foto) în vara anului 2019, când polițiștii l-au oprit pe raza comunei Vețel.

Dosarul, clasat
De atunci și până acum, deveanul a avut de suferit din cauză că a fost confundat, iar portretul-robot făcut de polițiști pentru un infractor nu a semănat nici pe departe cu el.După doi ani de probleme, dosarul lui Ionuț Crîznic a fost clasat. Da, clasat, adică nu există nici o faptă dintre cele pentru care el a fost luat ca un infractor de pe stradă și aruncat în arest.
Dar, să ne reamintim cum în vara anului 2019, un afacerist din Tg. Jiu a reclamat la Poliție că a fost bătut de doi tineri. Omul avea o afacere cu trufe și se presupunea că a pus să fie bătut de către concurența de pe piața trufelor. Imediat, anchetatorii au făcut portretul-robot al bătăușilor. Unul dintre ei avea barbă. Acesta amănunt a fost ghi­nio­nul lui Ionuț Crîznic, care are barbă. Și, de aici, a început calvarul acestuia.

I-au înscenat și un accident rutier
La scurt timp după reclamația afaceris­tului din Gorj, Ionuț se întorcea frumos acasă, la Deva, de la Vețel. Circula liniștit cu mașina, când în fața autoturismului lui a oprit brusc mașina Poliției. „Au venit poli­țiștii la mașină, m-au tras pur și simplu afară, m-au aruncat pe șosea, cu pistoalele la tâm­plă și m-au încătușat. Nu știam ce se întâm­plă, știam că nu făcusem nimic rău. Polițiștii m-au înjurat. Eu le ziceam că sunt nevinovat și că sigur mă confundă cu altcineva. Dar ei o ținea-o pe a lor. Mi-au înscenat și un acci­dent rutier, au ținut blocată circulația pe DN7 timp de o oră și jumătate”, spune Ionuț Crîznic.

A adus probe clare
Hunedoreanul a fost dus apoi la IPJ Hunedoara, iar de aici la sediul IPJ Gorj. Unde a fost anchetat.
„Degeaba le-am spus că nu sunt vinovat cu ceva. Nu mă asculta nimeni. La IPJ Gorj mi-au arătat filmulețul cu bătaia afaceris­tului. Era clar că nu eram eu. Era un băiat tot cu barbă, ca mine, dar mai slab. Cu toate astea, deși se vedea foarte bine că nu sunt eu în filmarea respectivă, m-au reținut 24 de ore. Am cerut să fac testul cu aparatul poligraf, nu mi-au acceptat cererea. Le-am spus să localizeze telefonul, să vadă unde eram în ziua bătăii. Nu au vrut nici asta. Pentru că eu mă aflam în Deva în momentul în care afaceristul acela a fost bătut. Eram la plimbare cu copilul, am fost la cumpărături și apoi la un prieten în vizită. Iar bătaia s-a petrecut în Tg. Jiu. Am stat o noapte în arest. Mă vedeam pe toate posturile TV, și mă gândeam de ce se întâmplă toate astea? Aveam programată nunta peste două săptămâni. Era ca într-un vis urât. Am fost eliberat a doua zi, dar mi-au dat control judiciar. M-au eliberat datorită faptului că tatăl meu (n.r.-Cornel Crîznic, zis Mărgan) a adus probe. Că eram la Deva, și nu am bătut pe nimeni. Tatăl meu a adus CD-uri cu înregistrările de pe camerele video din oraș. Pentru că aveam barbă m-au confundat cu altul”, susține Ionuț Crîznic. Toate acuzațiile, așadar, au fost spulberate de probele aduse de tatăl deveanului. Iar polițiștii nu au mai avut încotro și au fost nevoiți să-l elibereze pe Crîznic.

Le-au spus că este foarte periculos
„Timp de doi ani am avut de suferit de pe urma acestei întâmplări. Dețin o firmă de transport internațional de marfă. Din cauza dosarului care mi l-au fabricat, nu am mai putut să îmi desfășor activitatea, nu puteam ieși din Deva din cauza controlului judiciar, nu am mai putut beneficia de o line de credit, deoarece băncile nu mi-au mai împrumutat bani din cauza dosarului penal făcut. În plus, lumea se uita la mine ca la cel mai mare bătăuș. În ziua aceea, când am ajuns la IPJ Gorj, cei de acolo mi-au spus că polițiștii hunedoreni le-au transmis că sunt foarte periculos. M-au luat ca pe un criminal. Dacă era copilul cu mine în mașină? Ce s-ar fi întâmplat? De doi ani stau cu firma blocată.
Îi voi acționa în judecată pe toți cei care au fost implicați în cazul meu. Ca să răspundă pentru ce mi-au făcut. Voi merge și la CEDO. Lumea trebuie să cunoască adevărul”, a adăugat Crîznic pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Nu este responsabil de faptele tatălui său
„Ce ar simți polițiștii care l-au luat pe sus atunci, procurorii care l-au anchetat, dacă ar fi fost copilul lor în locul lui Ionuț? Să îl ridice de pe stradă și să-l acuze fără să fi făcut nimic rău și apoi să-i aresteze?”, spune Cornel Crîznic, tatăl tânărului. Cornel Crîznic susține că fiul său nu trebuie să plătească pentru ce a făcut el în trecut, ci fiecare este responsabil de tot ceea ce face.
Este interesant că Poliția nu a venit cu un comunicat, sau cu scuze măcar, să recu­noască că a greșit în acest caz. Într-o altă țară, Poliția ar fi recunoscut greșeala. La noi, însă, dacă tatăl tânărului a avut probleme cu legea, atunci trebuie și pe fiul său să-l băgă la pușcărie. Rușine, Poliția Română!

4 comentarii la „„M-au luat ca pe un criminal, după ce m-au confundat cu altcineva”

  • Felicitări pentru curajul de a lupta pentru dreptul tău de a demonstra nevinovăția . Acum ai dreptul să deschizi un dosar civil în care să ceri despăgubiri morale și materiale . De acum ești și tu o victimă a magistraților și va trebui să fii foarte atent la ce acțiuni vei face pentru a supraviețui , vei fi vânat continuu , se vor răzbuna și-ți vor înscena altceva care vor putea să te acuz și să te trimită în judecată . Mult succes în lupta ta pentru drepturi financiare .

  • Plângere penală pentru toți cei implicați în această ticăloasă înscenare. Să meargă până în pânzele albe! Felicitări tatălui pentru că și-a susținut și apărat fiul!

  • Ați câștigat o luptă, dar tot la pușcărie ajungeti , si tu si taicatu … vili gura mică , ai mâncat ceva astăzi ?la pușcărie cu : “pulifrici” ăștia

  • Mărgan și copilul, doua jeguri. Pacat ca Berbeceanu nu esra între mascați ca sa îți dea ce meriți.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura