Vorţa, în aşteptarea noului buget

12 ianuarie 2021 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Magdalena Şerban

Vorţa a dat startul încasărilor pentru taxele şi impozitele aferente anului 2021. Deşi nu se strâng sume mari la buget, reprezintă principala sursă de venit care asigură funcţionarea administraţiei publice locale.
„Taxele şi impozitele au rămas neschim­bate pentru 2021, deşi am plănuit o uşoară ma­jorare, adică undeva cu 10-15 procente. În final, doar au fost actualizate la rata in­flaţiei, aşa cum e obligatoriu conform Codului Fiscal. Am gândit asta, deoarece nu au mai suferit modificări de ani buni, cu toate că s-a scumpit cam tot din jur. Cetăţenii care vor să be­ne­ficieze de reducerea de zece la sută, pe care o acordăm anual, pot plăti integral impozitul pentru anul în curs, până în 31 martie. Ce trece de data menţionată nu mai include bo­nificaţia. Veniturile noastre se bazează strict pe dările comunităţii. Nu sunt societăţi comerciale mari în raza noastră administrativă, composesorate nu avem, aşa că la visteria proprie se adună până în 130.000 de lei pe an. Nici păşunea co­munală (peste 100 de hectare) nu a fost in­tabulată, deci nu poate fi concesionată dori­to­rilor, pentru a genera un mic venit. Fondul fo­restier nu e luat în calcul, din cauza pozi­ţionării pădurii, fiind mai rentabil să cum­părăm lemn de foc direct de la ocolul silvic decât să ajungem la costuri astronomice cu acţiuni de tăiat executate de firmă spe­cia­lizată, transport, depozitat etc ”, a arătat Emil Radu Bureană (foto), primarul comunei Vorţa.
Tot acesta a mai spus că despre noi pro­iecte investiţionale încă nu poate fi vorba, doar după ce se vor cunoaşte alocările bu­getare stabilite pentru 2021 putându-se tre­ce la calcule. ,,Când nu ai bani de con­sul­tanţă, proiectare, studii de fezabilitate, stai pe loc. Ce consider că trebuie făcut în primul rând e depunerea unui pogram de moder­ni­zare legat de introducerea reţelei de apă şi ca­nalizare în satul principal. În localităţile Coaja şi Certej urmărim reţea de iluminat pu­blic bazată pe panouri solare. Extinderea celei de energie electrică înseamnă cheltuieli foarte mari, dat fiind faptul că reţeaua nu trece neapărat pe lângă case, iar gos­podă­riile sunt poziţionate dispersat, la distanţe con­siderabile”, a explicat primarul.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sala Sporturilor din Deva rămâne deschisă pentru activităţile sportive

Scriam zilele trecute despre faptul că Sala Sporturilor din municipiul Deva va fi folosită în perioada următoare drept centru pentru...

Naţionala de futsal se reuneşte la Timişoara

Naţionala de fotbal în sală a României se pregăteşte pentru debutul în preliminariile Euro 2022, cu un meci împotriva Serbiei,...

FOTBAL. Se aşteaptă vaccinarea populaţiei pentru Euro 2020

EURO 2020, amânat cu un an din cauza pandemiei, este programat să se desfăşoare între 11 iunie şi 11 iulie...

Închide