Nemulţumiţi că guvernanţii nu vor să le dea salariile stabilite prin lege, sindicaliştii de la Sanitas au luat cu asalt prefecturile

Adriana Năstase

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas au pichetat ieri sediile prefecturilor din întreaga ţară. Cei de la Sanitas şi-au luat inima-n dinţi şi au de­clanşat protestele împotriva guvernului Cîţu.

Şi sediul guvernului a fost pichetat
Acţiunile vin să susţină salariaţii din Sănă­tate şi Asistenţă socială, pe fondul apariţiei OUG nr. 226/2020, care prevede îngheţarea salariilor şi pensiilor în acest an. Ieri, au fost organizate pichetări şi mitinguri, în intervalul orar 12:00 – 13:00, de către organizaţiile Sanitas judeţene, în faţa prefecturilor din în­treaga ţara, solicitându-se totodată şi con­vo­carea comisiilor de dialog social de la nivelul fiecărei prefecturi. De asemenea, Uniunea Sanitas Bucureşti, membră a Federaţiei Sanitas din România, a pichetat marţi, în in­ter­valul orar menţionat, sediul Guvernului din Piaţa Victoriei.
Sindicaliştii au mai anunţat că vor picheta şi sediile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Mun­cii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Fi­nan­ţelor Publice, Guvernului şi Parlamentului României în perioada în care vor avea loc dezbaterile pe Legea bugetului de stat.
„Refuzul Guvernului de a respecta legea şi de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariaţilor din sănătate şi asistenţă so­cială reprezintă o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre aceştia îl depune zi de zi la locul de muncă, de mai bine de 11 luni. În aceste condiţii, Consiliul Naţional al Fe­de­raţiei SANITAS, întrunit astăzi, 5 ianuarie 2021, reprezentând peste 100.000 de mem­bri de sindicat din unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială, a analizat situaţia creată de apariţia OUG nr.226/2020 şi a decis organizarea în următoarea perioadă a unei serii de acţiuni pentru susţinerea următoarelor revendicări: aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 – Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată; acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială”, se preciza în comunicatul federaţiei transmis în data de 5 ianuarie 2021.

Lansarea unei petiţii online
Acţiunile care vor mai fi organizate la nivel naţional de Federaţia Sanitas în perioada ur­mătoare vizează lansarea unei petiţii online pentru susţinerea aplicării prevederilor Legii nr. 153/2017 şi exceptarea salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială de la pre­ve­derile art. I din OUG nr. 226/2020, precum şi solicitarea organizării unor întâlniri la nivelul Guvernului României cu miniştrii responsabili pentru deblocarea situaţiei create de apariţia OUG nr. 226/2020.
De asemenea, sindicaliştii vor redacta o scrisoare deschisă către Preşedinţie, mem­brii Parlamentului României şi ai Parlamen­tu­lui European prin care vor să atragă atenţia asupra faptului că “România este singura ţară europeană care în plină pandemie di­mi­nuează veniturile salariaţilor care se luptă în mod direct pentru stoparea acesteia”.
Nu în ultimul rând, vor fi informate orga­ni­zaţiile sindicale internaţionale la care fede­raţia este afiliată despre situaţia creată de OUG nr. 226/2020 în rândul salariaţilor din să­­nătate şi asistenţă socială şi solicitarea unor acţiuni de susţinere a membrilor de sin­dicat.
„În funcţie de rezultatul acţiunilor deja programate, Federaţia Sanitas va continua să organizeze forme de protest legale în această perioadă, pentru susţinerea şi soluţionarea revendicărilor membrilor noştri de sindicat”, au spus reprezentanţii organizaţiei sindicale.

Prefectul a discutat cu sindicaliştii
La Hunedoara, zeci de sindicaliştii Sanitas au pichetat ieri sediul prefecturii. Prefectul ju­deţului Hunedoara, Călin Marian, s-a întâlnit cu protestatarii. Reprezentanţii salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială au prezen­tat prefectului revendicările sindicale şi au solicitat ca acestea să fie trimise spre infor­mare reprezentanţilor Guvernului României.
Revendicările membrilor de sindicat sunt: aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2007 – legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată; acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială.
Prefectul judeţului, Călin Petru Marian, le-a transmis celor aflaţi la acţiunea sindicală că va trimite Guvernului României solicitările mem­brilor de sindicat. Prefectul judeţului este convins că autorităţile guvernamentale vor găsi soluţii pentru rezolvarea cererilor fe­de­raţiei „SANITAS”, care reprezintă angajaţi ce îşi desfăşoară activitatea în condiţii de­osebit de dificile.

3 comentarii la „Nemulţumiţi că guvernanţii nu vor să le dea salariile stabilite prin lege, sindicaliştii de la Sanitas au luat cu asalt prefecturile

 • 13 ianuarie 2021 la 10:24
  Permalink

  Marea majoritate a bugetarilor au votat cu Pnl și Usr+, așa că nu înțeleg de ce sunt nemulțumiți. Așteaptă mită?(că așa au zis medicii când le-a mărit ciuma salariile). Să-i dea afară pe cei care protestează!

 • 13 ianuarie 2021 la 11:16
  Permalink

  Poate le spuneți și de cei din “Apaprod” fiindcă ei sunt mai timizi.

 • 13 ianuarie 2021 la 17:39
  Permalink

  Ce bine ca se plânge Sanitas ca nu îsi iau banii și alții nu au loc de munca în domeniul sanitar pe vreme de pandemie din cauza corupției din spitale. Bravo ma. Bravo.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare