; charset=UTF-8" /> Stiri si informatii de ultima ora din judetul Hunedoara - Mesagerul Hunedorean

Veţel: cadastrare gratuită şi investiţii de milioane de euro

25 iunie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Comuna Veţel a ajuns în etapa a doua de cadastrare gratuită, chiar şi în condiţiile în care firmele de topografie nu prea vreau să audă de sate care în trecut nu au fost cooperativizate şi de sumele alocate pentru lucrări. Însă cele mai mari satisfacţii vin dinspre partea investiţională, proiectele câştigate pe axă europeană şi guvernamentală însemnând modernizarea unor obiective locale importante.

„Legat de procesul de înregistrare a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, pe sectoare cadastrale, s-a atribuit puţin peste 100 de lei pe parcelă în ce ne priveşte. Probabil că cei de specialitate nu au considerat a fi un tarif corect pentru munca depusă, aşa că ne-am confruntat şi noi, ca majoritatea colegilor din alte primării, cu situaţia în care s-a găsit cu greu o societate care să se apuce de treabă. Referitor la cetăţeni, unii şi-au făcut intabulările pe cont propriu, mai ales dacă ne referim la proprietăţi cu o valoare mai mare. Dar, bineînţeles, nu toţi. Faptul că au această posibilitate gratuită este mai mult decât un lucru bun. Gratuitatea e valabilă şi pentru dezbaterile succesorale, acolo unde nu au fost parcurse, iar situaţia o cere”, a spus Ioan Henţiu (foto), primarul din Veţel.

Vara se numără lucrările
În altă ordine de idei, la capitolul investiţii, la Veţel se stă cel mai bine. Există o serie de programe accesate şi câştigate din altă sursă de finanţare decât bugetul local, cu precădere europeană, ce îşi urmează cursul. Unele se află în procedură de licitaţie sau de aprobare a proiectului tehnic, iar altele în implementare. Acestea vizează, spre exemplu, extinderea, modernizarea şi dotarea căminului cultural din Leşnic (prin Compania Naţională de Investiţii – CNI). Prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) se numără introducerea reţelei de canalizare în satul Mintia, modernizare de drumuri în satul Leşnic, dar şi modernizarea căminelor culturale din Veţel şi Herepeia. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) se materializează extinderea reţelelor de apă şi canalizare în Veţel, Herepeia şi Leşnic, introducerea de reţele de apă şi canalizare în localităţile Bretelin şi Căoi, extinderea, modernizarea şi dotarea şcolii gimnaziale din Veţel, modernizarea DC130A Veţel-Bretelin, modernizare străzi în satul Leşnic, precum şi extinderea, modernizarea şi reabilitarea sediului primăriei. Ce se mai doreşte este ca prin noul PNDL, a cărui lansare se lasă aşteptată, să se depună un proiect de extindere a reţelei de gaz metan.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Elevii hunedoreni, peste media pe ţară la Evaluarea Naţională

Rezultate foarte bune la examenul de Evaluare Naţională al elevilor din judeţul nostru. Astfel, şase elevi au reuşit medii de...

Acuzatul de pedofilie din Vulcan, încă o lună după gratii

Iubita lui, mama fetiţei abuzate sexual de individ, va fi cercetată în continuare sub control judiciar. Tânărul din Vulcan a...

A rămas în ”pana prostului” şi s-a dat de gol

Un tânăr de 33 de ani, din Petrila, este cercetat penal pentru conducere fără permis, după ce s-a dat de...

Închide