Fermierii hunedoreni, aşteptaţi la cursuri de specialitate

25 iunie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Deoarece se doreşte asigurarea unui sprijin cât mai mare pentru fermierii hunedoreni, aceştia pot urma o serie de cursuri puse la dispoziţie de Direcţia pentru Agricultură a judeţului Hunedoara (apicultură, creşterea animalelor, cultura plantelor şi pomicultură). O altă veste dată de conducerea instituţiei este că dacă în următoarea perioadă se va obţine avizarea, cursurile se vor putea ţine chiar la sediul entităţii agricole. Momentan, acestea se desfăşoară în cadrul unei săli aflate pe Strada Aurel Vlaicu (în curte cu APM Hunedoara).

Pe perioada instruirii, cursanţii beneficiază atât de pregătire teoretică, cât şi de una practică, făcându-se vizite la fermele-model cu care există încheiate parteneriate. O grupă nu poate avea mai puţin de 14 cursanţi şi mai mult de 28. În ce priveşte persoanele care vizează să acceseze fonduri europene, este important de ştiut că aceste cursuri le sunt extrem de benefice dacă sunt făcute înaintea depunerii proiectului, obţinându-se un punctaj mai mare la absorbţia fondurilor, în special pe măsurile ce ţin de modernizare ferme, tineri fermieri sau ferme familiale. Totodată, sunt utile şi pentru toţi cei care accesează fonduri APIA pentru pajişti permanente, devenind obligatoriu ca până în anul doi de contract, din cei cinci pe cât se parafează, să aibă atestat în domeniul parcurs.
Un curs de lungă durată (360 de ore, dintre care 120 de ore reprezintă partea de teorie, iar 240 de ore sunt destinate practicii) costă 400 de lei, iar unul de scurtă durată (40 de ore) este 150 de lei. „Am finalizat pe Măsura de Agromediu şi Climă şase serii de curs cu un total de 168 de participanţi. La cel de apicultură au fost 14 absolvenţi. În 3 iunie s-a deschis cursul pentru lucrători în creşterea animalelor, până în prezent fiind 13 cursanţi. În continuare se fac înscrieri pentru toate aceste cursuri pe care le organizăm”, a afirmat Doinel Găină, directorul executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara. De adăugat că înscrierile se pot face la sediul instituţiei, situat în Deva, Strada 22 Decembrie, nr.222 (lângă APIA).

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Veţel: cadastrare gratuită şi investiţii de milioane de euro

Comuna Veţel a ajuns în etapa a doua de cadastrare gratuită, chiar şi în condiţiile în care firmele de topografie...

Elevii hunedoreni, peste media pe ţară la Evaluarea Naţională

Rezultate foarte bune la examenul de Evaluare Naţională al elevilor din judeţul nostru. Astfel, şase elevi au reuşit medii de...

Acuzatul de pedofilie din Vulcan, încă o lună după gratii

Iubita lui, mama fetiţei abuzate sexual de individ, va fi cercetată în continuare sub control judiciar. Tânărul din Vulcan a...

Închide