ComunitateFlashPolitica si administratie

Valea fierbe, minerii cer demisii, iar Complexul Energetic Hunedoara se vinde la fier vechi

În timp ce mii de mineri, familiile lor şi alţi locuitori ai Văii Jiului au ieşit în stradă, guvernanţii se fac că plouă.

 

Sorina Popa
Lucrurile au luat-o razna în Valea Jiului, acolo unde de mai multe zile, aproape 100 de mineri stau în subteran şi aşteaptă să li se respecte drepturile. Ortacii au mai ieşit la suprafaţă, s-au văzut cu familiile, au luat alimente şi iarăşi au coborât în întunericul minei. În aceste con­di­ţii, te aştepţi ca de atâtea zile, să vină cineva de la Bucureşti, din guvern să vadă la faţa lo­cu­lui ce se întâmplă în Vale. Nu, guvernanţii sunt prea ocupaţi pentru mineri, care nu mai sunt un pericol pentru răsturnarea guvernelor, nu-i aşa?

„Trebuie să recuperăm România!”
Sâmbătă, peste 1.000 de mineri şi ener­ge­ti­ci­enii au protestat la Lupeni. Li s-au alăturat pre­şedintele PSD Hunedoara şi a Consiliului Jude­ţean, Laurenţiu Nistor, parlamentarii social-de­mo­craţi, dar şi senatoarea independentă Diana Şoşoacă.
„România, în stradă! Deja nu se mai poate, bătaia de joc şi furtul din averea naţională de către aceşti politicieni trebuie să înceteze. Trebuie să recuperăm România. România e furată pas cu pas de un preşedinte care ne-a vândut puterilor străine. Iohannis, demisia! Cîţu afară! Aici trebuia să fii, nu să anunţi că s-a terminat greva. (…) Domnul Cîţu doreşte să vândă tot ce mai e în „România”, a declarat Diana Şoşoacă la Lupeni.
După un marş prin centrul oraşului, Diana Şoşoacă a ajuns în faţa minei Lupeni, unde a ţinut un discurs agresiv în faţa minerilor. Ea a încercat să intre şi în mină, însă nu a fost lăsată. „Ştiţi de ce nu m-au lăsat să intru? Pentru că aşa am putut să aflu tot. Eu nu ştiu cine n-ar putea să plângă când vezi ce-i acolo. Nu mi-am închipuit vreodată că există atâta durere în oameni şi autorităţile să nu ia atitudine. Domnule… pentru 1.700 lei ca să te duci 250 de metri sub pământ, ca să trăiască cine? (…) Nişte mizerabili care sunt la putere. Nu şi-au văzut familiile. Unul are nevasta gravidă, nu ştie nimic despre ea, sunt şase oameni internaţi. Aerul e atât de rarefiat acolo… Minerii nu vor renunţa. Mă duc să le iau vitamine. Unde-s toţi? Aici trebuia să fie tot Guvernul şi Parlamentul României”, a mai spus senatoarea Şoşoacă.
Ieri, minerii s-au strâns din nou, ca în fiecare zi, la ora 17, la Lupeni. „”Nu cedăm!’, „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea!”, au scandat protestatarii. Oamenii l-au invitat şi pe directo­rul general al CEH, Samuel Dioane să participe alături de ei la proteste, dar acesta nu a avut curajul să se alăture ortacilor. Şi pe primarul Pe­troşaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, l-au invitat mi­nerii la Lupeni.

Nu au răspuns invitaţiei preşedintelui Nistor
Vineri, 19 februarie 2021, preşedintele Consi­liu­lui Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, i-a invitat la o întâlnire pe toţi parlamentarii ju­de­ţului, indiferent de coloratura politică, pe pre­fect, conducerea Complexului Energetic Hune­doa­ra, liderii de sindicat, conducerile locale ale partidelor politice, pentru a găsi, împreună, soluţia pentru deblocarea situaţiei din Valea Jiului. Astfel, au fost invitaţi, dar nu au participat parlamentarii PNL (senatorii Vasilică Potecă şi Lucica Dina Muntean, Vetuţa Stănescu – deputat), AUR (Anamaria Gavrilă – deputat), USR (Pollyanna Hangan – deputat), precum şi liderii judeţeni ai Pro România (Emil Rîşteiu) şi PMP (Viorel Arion).
„Regret că unii au refuzat să vină, probabil nu-i interesează soarta judeţului Hunedoara, soarta Complexului Energetic Hunedoara. Unii dintre ei mimează interesul pentru aceste probleme numai când se duc să ceară votul cetăţenilor. Acţiunea de astăzi nu a fost una politică, ci în sprijinul solicitărilor minerilor şi energeticienilor de la CEH. Unii s-au grăbit să anunţe că şi ei vor merge la minister marţi, dar nu au binevoit să vină astăzi, să discutăm despre viitorul CEH. Ce vor să discute marţi cu ministrul, dacă astăzi au lipsit?”, a arătat Laurenţiu Nistor.

Ordonanţa nu rezolvă problema de fond
În aceste condiţii, sâmbătă, 20 februarie 2021, la sediul Consiliului Judeţean Hunedoara a avut loc întâlnirea iniţiată de preşedintele Laurenţiu Nistor, la care au participat repre­zen­tanţii Instituţiei Prefectului (Marcel Morar – sub­prefect), ai Complexului Energetic Hunedoara (Samuel Dioane – director general), ai sin­di­catelor din Minerit şi Energie (Cristian Iştoc, Mir­cea Crişovan şi Ştefan Zbughin), parlamentarii PSD ai judeţului Hunedoara (Cristian Resmeriţă – senator, Natalia Intotero, Viorel Sălan şi Ilie Toma – deputaţi), reprezentanţi ai partidelor po­li­tice la nivel judeţean (Lorincz Szell – UDMR şi Dacian Micula – USR). Tema întâlnirii a fost ana­liza situaţiei actuale a CEH şi identificarea celor mai bune soluţii pentru viitorul acestei com­panii.
În deschiderea evenimentului, preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a prezentat atât situaţia actuală a unităţilor care compun Complexul Energetic Hunedoara, a problemelor cu care se confruntă minerii şi energeticienii, dar şi propunerile pentru salvarea minelor şi a celor două termocentrale, Mintia şi Paroşeni.
În ceea ce priveşte situaţia minerilor din Valea Jiului, preşedintele CJ Hunedoara a declarat că ordonanţa prin care se asigură plata drepturilor salariale restante pentru următoarele trei luni nu rezolvă problema de fond a mineritului.
„Acum primesc salariile, ies din mină, iar după trei luni ce vor face minerii? Se blochează iar în subteran? Eu din acest motiv am dorit să avem aceste discuţii, pentru a identifica soluţii care să asigure continuarea activităţii minelor şi celor două termocentrale”, a spus Laurenţiu Nistor.

Vor să preia termocentrala, dar în condiţii clare
Laurenţiu Nistor a arătat că, prin aplicarea OUG 60/2019, este posibilă separarea Termocentralei Mintia şi crearea unui complex energetic compus din minele din Valea Jiului şi Termocentrala Paroşeni care, pe baza legilor minelor şi a planurilor de încetare a activităţii, să execute lucrări de asigurare şi închidere conform normelor, după exploatarea rezervelor deschise şi pregătite.
În ceea ce priveşte preluarea în proprietate şi administrare a Termocentralei Mintia, Laurenţiu Nistor a reiterat intenţia CJ Hunedoara de a prelua această unitate, însă cu respectarea unor condiţii vitale pentru funcţionarea acesteia.
De asemenea, preşedintele CJ Hunedoara a adresat, din nou, invitaţia către primarul muni­ci­piului Deva pentru a avea o discuţie, luni dimi­neaţă, pe tema preluării Termocentralei Mintia.

Amenzi mai mari decât valoarea activelor
În ceea ce priveşte datoriile termocentralei, el a menţionat, de exemplu, că numai valoarea a­menzilor care trebuie achitate pe linia protecţiei mediului o depăşeşte pe cea a activelor.
„Amenzile primite de la Mediu sunt mai mari decât activele de la Termocentrala Mintia. Statul român amendează statul român, este o situaţie tragică şi tristă”, a remarcat Laurenţiu Nistor.

Subprefectul nu era pus la punct cu situaţia de la CEH
Prefectul judeţului nu a participat la întâlnirea de sâmbătă, dar l-a trimis pe subprefectul Marcel Morar. Care a venit ca la spectacol, fără temele făcute. E adevărat că subprefectul este un bun orator, dar de data asta acest lucru nu
l-a ajutat. Iar cei prezenţi în sală au rămas muţi, după ce subpreefectul a spus că totul s-a re­zol­vat, minerii îşi vor primi banii şi situaţia din Valea Jiului revine la normal. MESAGERUL HUNEDOREAN l-a întrebat pe subprefect dacă ştie cât este fondul de salarii anual la CEH, dar nu a ştiut să răspundă. De fapt, Marcel Morar a arătat clar că a venit acolo doar să facă act de prezenţă şi nu prea este pus la punct cu problemele şi minerilor şi energeticienilor de la Complexul Energetic Hunedoara.

Directorul general, salariul de 8.000 de lei net
„În minele din Valea Jiului se lucrează cu utilaje din 1900 toamna, cum spunem noi. E nevoie urgentă de 200 de milioane de lei să se investească aici, pentru a putea să ne con­tinuăm munca în subteran”, susţine directorul general Dioane.
Acesta a făcut, la întâlnirea de la CJ, o ade­vă­rată polologhie a mineritului, a povestit ce greu este să conduci acest Complex, dar nu a anun­ţat că-şi dă demisia, deşi i s-a cerut în repetate rânduri să plece de pe post. Reamintim că Samuel Dioane este în prezent membru al PNL, după ce a fost în PSD. El şi-a menţinut astfel funcţia de directorul general al CEH, având carnet de PNL. Întrebat care este salariul său, Dioane a refuzat iniţial să răspundă întrebării adresate de MESAGERUL HUNEDOREAN, sus­ţinând că salariul său este confidenţial. Ulterior, şeful CEH a spus că salariul său net în prezent este de 8.000 de lei. Samuel Dioane nu a putut răspunde nici cât fier vechi a vândut Complexul în anul trecut, mai ales că surse politice susţin că, de fapt, se vrea vânzarea la fier vechi a Com­plexului Energetic Hunedoara.

„Nu are încredere că va face ceva”
Liderul sindical Mircea Crişovan, de la Termocentrala Mintia a spus, la discuţiile de la Consiliul Judeţean, că „eu nu am încredere în administratorul judiciar de la CEH. Până acum, el nu a făcut nimic, decât să-şi ia indemnizaţia. Nu se poate implementa nici un plan de restrcturare aici, pentru că administratorul judiciar una ne spune nouă şi alta le spune gu­ver­nanţilor. De 5 ani, la Termocentrala Mintia nu s-a mai făcut o reparaţie capitală. Nu sun­tem fabrică de pâine sau de biciclete. Dacă nu avem un acord scris, după ce termocentrala va fi preluată de Consiliul Judeţean, să mai putem funcţiona, atunci degeaba o preluaţi, că va trebui să o închideţi”, a spus Crişovan.

„Degeaba producem energie electrică, fiindcă nu o putem vinde”
La rândul său, Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara de la Termocentrala Mintia, a afirmat că „guvernul a lăsat de izbelişte judeţul Hunedoara. Starea celor din subteran, care protestează de mai multe zile, e gravă. Rând pe rând ei sunt scoşi pşe targă de acolo”. Sindicaliştii de la Termo­cen­trala Mintia s-au alăturat minerilor din Vale la pro­teste, o delegaţie condusă de Cristian Iştoc de­pla­sându-se la Lupeni. „Vom intra în fali­ment (n.r.-Termocentrala Mintia). Este o dorinţă a actualului guvern să oprească termocentrala. Vă daţi seama, Complexul Energetic cumpără cu­rent electric la această oră. Din 26 februarie, chiar dacă sunt plătite salariile, noi nu mai pu­tem livra energie electrică în sistem, deoarece ne-a fost executată garanţia”, a spus liderul sindical.
Din 26 februarie 2021, Termocentrala Mintia nu mai poate intra pe piaţa de tranzacţionare a energiei electrice, până ce nu plăteşte 3 milioane de lei, garanţia necesară. Banii de ga­ranţie au fost folosiţi pentru plata avansurilor sala­riaţilor de la Mintia.

„Cerem să fim respectaţi”
Senatorul PSD Cristian Resmeriţă a declarat sâmbătă, că de marţi, în momentul în care primii mineri s-au blocat în subteran, cineva din conducerea CEH trebuia să discute cu ei. Nu
s-a întâmplat asta. Era obligatoriu să vină în Valea Jiului şi ministrul de resort. Ca om era important să fie acolo. Nu a fost nici directorul general al CEH, nici adminisgtratorul special, nici un lider sindical. Unde s-au ascuns cu toţii? Să ştiţi, domnule subprefect că protestele nu le-am organizat nici noi, nici minerii. Protestele au fost declanşate de copiii minerilor, unii minori, care nu au ce pune pe masă, din cauză că taţii lor nu şi-au luat lefurile. S-au făcut angajări la CEH, domnule director general. Ştim însă care este raportul dintre numărul bărbaţilor care lucrează în subteran şi cel al doamenlor care sunt în birouri, doamne care au făcut campanie electorală? Guvernanţilor le cerem să ne respecte, şi asta o pot arăta doar dacă vin în Valea Jiului’, a spus senatorul PSD de Hune­doara, Cristian Resmeriţă.

L-a invitat pe Iohannis la schi, în Valea Jiului
Deputatul PSD de Hunedoara, Natalia Into­tero, i-a lansat cu această ocazie o invitaţie pre­şe­dintelui Klaus Johannis, să vină să schieze în Valea Jiului, astfel putând să vadă cu ochii lui ce se întâmplă cu protestele minerilor. Asta, susţine Natalia Intotero, în condiţiile în care nici un reprezentant al guvernului nu a catadicsit să vină să discute cu minerii nemulţumiţi.

2 comentarii la „Valea fierbe, minerii cer demisii, iar Complexul Energetic Hunedoara se vinde la fier vechi

  • Mineri sunt doar o masa de manevura,acum procurori trebuie sa i-si faca treaba sa verifice averile pe care le au conducatori CNH si ai unitatilor miniere,vile,cabane la munte si la mare de unde frati mineri din salari nu fratilor di contractele pe care le au facut cu furnizori de plasa,lemn,motoare care au fost scoase din mina ca defecte dar in realitate erau bune erau doar vopsite si apoi din nou vidute unitatilor miniere, domnilor procurori stati de vorba cu fosti mineri daca vreti sa aflati adevarul,Domnule Prim ministru trimiteti corpul de control oameni noi daca vreti sa stiti unde se duc miliardele din minerit,nu mai discutati cu lideri de sindicat sunt la fel de corupti ca si conducatori CNH si MINELOR (SLUGILE lui RIDZI cum ar fi Dir.DURBACA un Repetent)

  • Axiomaticelor+Axiomaticilor, mai corect ar fi de zis: „Rusine nedeslipirrii de Comunism”. E meteahna caracteristica tuturor tarilor foste Comuniste.
    In 30 de ani de post-Comunism, ar fi fost destul timp de adaptare progresiva la economia de piata, unde numai rentabilitatea si bunul management supravietuiesc.

    E de inteles ca Est-Europenii au pierdut unele avantaje dupa caderea Comunismului: locuri de munca garantate si sistem de sanatate garantata de stat. Exista un documentar Netflix demn de urmarit: „Perfect Crime”. Cand Germania de Est a fost absorbita de Germania Federala, Vest-Germanii au numit un specialist care sa se ocupe de restructurarea intreprinderilor Est-Germane.
    Ca urmare, multe „intreprinderi socialiste” au fost inchise si vandute ca fier vechi. Sute mii de Est-Germani au protestat vehement in fiecare zi de Luni. Pana la urma, finaciarul Vest-German a fost asasinat. Crima nu a fost rezolvata nici pana azi.

    Planul Marshall a creat un mare avantaj pentru Europa Occidentala. Americanii au fost insa stricti cu banii lor distribuiti prin planul Marshall. Tarile Occidentale au trebuit sa implementeze in mod strict economii de piata.
    Tarile Comuniste, prin ordinul lui Stalin, au refuzat Planul Marshall. Diferentele in favoarea Occidentului s-au vazut incepand cu 1950s. Germania a fost la fel de distrusa in in Vest si in Est. Germania de Vest, cu o economie de piata, a devenit una din cele mai puternice economii din lume. Germania de Est a ramas mult in urma!

    Si eu m-am cam saturat de cosmarul aista al apei calde si caldurii in Deva. M-am intors din SUA in 2019. Caldura si apa calda in Deva constituie principalul cosmar. Imi este mai insuportabil decat pandemia!

    Sigur, problema este extrem de politizata. Eu arunc vina in mod neambiguu in spinarea stangii, de orientare pro-socialista. Au avut timp suficient sa se adapteze mai bine la cerintele economiei de piata. Da, e de inteles ca mentinerea locurilor de munca e foarte importanta pentru unii oameni.

    Dar totul evolueaza. De ex., economia bazata pe tractinunea animala a disparut odata cu aparitia trenului. Si trenul e pe cale de disparitie odata cu aparitia automobilului. Cazurile sunt cele mai pregnante in SUA.

    Si tot in SUA, zicala suna: „Carbunele e mort!” Statul nu plateste nici un miner. Multi mineri au ramas fara loc de munca si numarul lor creste in fiecare an. Candidatii politici care afirma „Carbunele e mort!” nici nu indraznesc sa intre in zonele minelor de carbuni. Sunt amenintati cu moartea in mod deschis!

    Carbunele nu mai are o buna valoare de piata in toata lumea. Gazul natural e mult mai ieftin si curat. Eu traiam in Pennsylvania si plateam in medie peste 100 dolari pe luna pentru electicitate. In doar vreo doi ani de la trecerea masiva la gaz, plateam in medie 20 dolari pe luna!

    Se stie ca termocentrala Mintia poate cumpara carbune mai ieftin si mai curat (in portul Constanta, de provenienta din Indonezia). Inca si mai bine, Mintia se poate schimba la gaz natural. Este mult mai eficient, ieftin, si curat.
    Statul trebuie sa se pregateasca pentru un viitor in care carbunele este absent.

    Proletari din toata lumea dezghetati-va de gerul Siberian!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura