Comunitate

Universitatea din Petroşani: Comisia Europeană şi-a confirmat sprijinul pentru misiunea şi viziunea EURECA-PRO 2023-2027

Magdalena Șerban
La trei ani de la lansarea Universității Europene pentru Consum și Producție Responsabile (EURECA-PRO), alianța universitară a primit undă verde pentru finanțare de la Comisia Euro­peană (CE) pentru a doua fază a proiectului (2023-2027). Universita­tea din Petroșani are astfel o deschi­dere enormă către întreaga lume academică internațională, activând în cadrul acestui consorțiu.

Lansarea Fazei 2.0
Alianța va continua să facă progrese pentru a deveni centrul de excelență în Europa pentru educație și cercetare în domeniul consumului și producției responsabile, precum și să se îndrepte către obiectivul pe termen lung, acela de a crea un campus european virtual și integrat până în 2040. „Învățământul superior de la Petroșani a căutat mereu să fie conectat la prioritățile europene. În ultimii trei ani, am creat sinergii care ne permit să lucrăm împreună în nouă universități din Europa pentru a ajuta la responsabilitatea producției și consu­mului prin predare, cercetare, inovare și transfer de cunoștințe către societate și industrie. Continuarea finanțării pentru EURECA-PRO pentru încă patru ani a dovedit faptul că acest consorțiu din care facem parte și-a realizat obiec­tivele, iar împreună, cele 7 universități, am reușit să ne coagulăm eforturile astfel încât să realizăm un program la început de studiu în domeniul consu­mului și producției responsabile, să demarăm teze de doctorat, o serie de activități comune care duc la o integrare europeană mai clară a tuturor uni­versităților din consorțiu. Prin cuprin­derea altor două universități, Universita­tea Hasselt din Belgia și Universitatea Lorraine din Franța, am dezvoltat nu numai consorțiul european, ci și ex­pe­riență și expertiză. Aceste atuuri ne-au făcut agreați de Comisia Europeană și să primim finanțare pentru încă patru ani. Scopul nostru e de a dezvolta un învățământ superior de calitate, care să fie același, indiferent dacă vorbim de Germania sau Petroșani, care să fie aliniat tendințelor pieței de muncă și dezvoltării rapide și permanente a economiei mondiale”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai (foto), rectorul Universității din Petroșani, instituție care marchează 75 de ani de activitate. Reamintim că Montanuniver­sität Leoben (Austria), Universitatea Minieră și Tehnologie din Freiberg (Germania), Universitatea din Petroșani (România), Universitatea din León (Spania), Universitatea Tehnică din Creta (Grecia), Universitatea de Tehnologie Silezia (Polonia) și Mittweida Uni­ver­sity of Applied Science (Germania) și-au unit forțele pentru a crea o Universitate Euro­peană puternică și unică în do­meniul consumului și producției responsabile (RCP): EURECA-PRO. Din acest an, acestora li s-au ală­turat alte două universități, una din Franța și alta din Belgia. Proiectul EURECA-PRO 1, de altfel unul strategic, a debutat în noiembrie 2020 și se va finaliza în noiembrie 2023, finanțarea provenind de la Comisia Europeană (80 la sută) și Ministerul Educației (20 la sută), ceea ce în­seamnă 832.000 de euro pentru uni­­ver­sitatea hune­do­reană.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura