Şeful Comitetului Olimpic, Mihai Covaliu: Sportul românesc este în creştere
Ca să prinzi un interviu cu președintele Comitetului Olimpic Sportiv din România (COSR), reputatul dublu campion olimpic și mondial Mihai Covaliu (foto) ai nevoie de mult de noroc, perseverență și răbdare ca să prinzi o breșă în activitatea acestuia. Veșnic în mișcare, vorbește la telefon sau cu sportivii, dă sfaturi și cere multe informații despre participarea alor noștri pe alte baze sportive din Regiunea Malopolska,
L-am întâlnit în mai multe locații unde s-au desfășurat întrecerile Jocurilor Europene de la Cracovia, la scrimă, box, atletism, teqball și, de fiecare dată, mi-a promis că o să facă o declarație pentru cotidianul nostru. Momentul cel mai bun a fost cel de după festivitatea de premiere de la finalele întrecerilor individual la teqball, unde România a câștigat două medalii de aur. De aici și interviul următor:
Reporter: Domnule președinte, două medalii de aur, în aceeași zi, într-o după amiază, la o disciplină aproape necunoscută de majoritatea iubitorilor de sport din România. Cum ați trăit acest moment?
Mihai Covaliu: În primul rând, să spunem că a fost o atmosferă fantastică la Cracovia, la Jocurile Europene. Teqball-ul este un sport nou care este cunoscut în 154 de țări din lume, am aflat acest lucru zilele acestea, aici în Polonia, dar știam că este foarte răspândit în lume. Și la noi este recunoscut teqball-ul din 2017, dar suntem totuși pionieri, putem spune, pionieri medaliați la această ediție, a treia a Jocurilor Europene, organizate în condiții extraordinare în Piața centrală a orașului Cracovia. Am văzut foarte, foarte mulți spectatori care doreau să asiste la aceste întreceri și datorită faptului că un polonez s-a calificat în finala competiției la masculin, cel care a fost învins de un român. Una peste alta, a fost o atmosferă foarte frumoasă, de înaltă ținută, cu întreceri de nivel tehnic foarte ridicat și cu evoluții interesante în acest sport. Suntem foarte fericiți că reprezentanții noștri au câștigat medaliile de aur.
Reporter: E mai mult decât v-ați dorit voi, cei de la Comitetul Olimpic?
Mihai Covaliu: Noi știam despre valoarea lui Apor (n.r. Apor Györgydeák, medaliatul cu aur la Cracovia), iar despre Kinga Barabași cunoșteam că este foarte sus în clasamentul mondial și foarte avansată. Însă, competiția este competiție, nu poți să știi dinainte ce se poate întâmpla la astfel de întreceri, dar sportivii din România au avut un parcurs deosebit de bun și merită aprecierile noastre.
Reporter: România a reușit să cucerească 17 medalii aici la Jocurile Europene. E mult, e puțin? Putem spera la mai multe la Jocurile Olimpice de la Paris, în 2024?
Mihai Covaliu: Eu spun că este foarte bine că ne facem treaba așa cum ne-am propus. Sportul nostru este în creștere. Au fost foarte multe probleme în spatele organizării întrecerilor (n.r.- de la Cracovia), multe discuții, chiar și pentru a se disputa competiția de teqball, aici în Piața centrală, piața veche din Cracovia. Ar fi fantastic să avem un număr mare de medalii și la Paris, fiindcă Jocurile Europene sunt aproape ca și nivel de Jocurile Olimpice. Dar pentru noi e bine, pentru că ne dorim să creăm și să creștem acel spirit al Team România, spirit care pe zi ce trece prinde contur. Locul 15 , ocupat de delegația noastră la Cracovia, ne dă speranțe și încredere pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024.