Sport

Şeful Comitetului Olimpic, Mihai Covaliu: Sportul românesc este în creştere

Ca să prinzi un interviu cu președin­tele Comitetului Olimpic Sportiv din România (COSR), reputatul dublu cam­pion olimpic și mondial Mihai Covaliu (foto) ai nevoie de mult de noroc, perseverență și răbdare ca să prinzi o breșă în ac­tivitatea acestuia. Veșnic în mișcare, vorbeș­te la telefon sau cu spor­tivii, dă sfaturi și cere multe in­formații despre parti­cipa­rea alor noștri pe alte baze sportive din Regiunea Malopolska,
L-am întâlnit în mai multe locații unde s-au des­fășurat întrecerile Jo­curilor Europene de la Cracovia, la scrimă, box, atletism, teqball și, de fiecare dată, mi-a promis că o să facă o de­clarație pentru cotidianul nostru. Mo­mentul cel mai bun a fost cel de după festivitatea de premiere de la finalele întrecerilor individual la teqball, unde România a câștigat două medalii de aur. De aici și interviul următor:

Reporter: Dom­nule președinte, două me­dalii de aur, în ace­eași zi, într-o după amiază, la o disci­plină a­proa­pe necu­noscută de ma­jori­tatea iubitorilor de sport din România. Cum ați trăit acest mo­ment?
Mihai Covaliu: În pri­mul rând, să spu­nem că a fost o atmosferă fantastică la Cracovia, la Jocurile Euro­pene. Teqball-ul este un sport nou care este cu­noscut în 154 de țări din lume, am aflat acest lu­cru zilele acestea, aici în Polonia, dar știam că este foarte răspândit în lume. Și la noi este recunoscut teqball-ul din 2017, dar suntem totuși pionieri, putem spune, pionieri medaliați la această ediție, a treia a Jocurilor Europene, organi­zate în condiții extraordinare în Piața centrală a orașului Cracovia. Am văzut foarte, foarte mulți spectatori care doreau să asiste la aceste întreceri și datorită faptului că un polonez s-a calificat în finala competiției la mas­culin, cel care a fost învins de un român. Una peste alta, a fost o atmosferă foarte frumoasă, de înaltă ținută, cu întreceri de nivel tehnic foarte ridicat și cu evoluții interesante în acest sport. Suntem foarte fericiți că reprezentanții noștri au câștigat medaliile de aur.

Reporter: E mai mult decât v-ați dorit voi, cei de la Comitetul Olimpic?
Mihai Covaliu: Noi știam despre valoa­rea lui Apor (n.r. Apor Györgydeák, medaliatul cu aur la Cracovia), iar des­pre Kinga Barabași cunoșteam că este foarte sus în clasamentul mondial și foarte avansată. Însă, competiția este competiție, nu poți să știi dinainte ce se poate întâmpla la astfel de întreceri, dar sportivii din România au avut un par­curs deosebit de bun și merită apre­cierile noastre.

Reporter: România a reușit să cuce­rească 17 medalii aici la Jocurile Euro­pene. E mult, e puțin? Putem spera la mai multe la Jocurile Olimpice de la Paris, în 2024?
Mihai Covaliu: Eu spun că este foarte bine că ne facem treaba așa cum ne-am propus. Sportul nostru este în creștere. Au fost foarte multe proble­me în spatele organizării întrecerilor (n.r.- de la Cracovia), multe discuții, chiar și pentru a se disputa competiția de teqball, aici în Piața centrală, piața veche din Cracovia. Ar fi fantastic să avem un număr mare de medalii și la Paris, fiindcă Jocurile Europene sunt aproape ca și nivel de Jocurile Olimpice. Dar pentru noi e bine, pentru că ne dorim să creăm și să creștem acel spirit al Team România, spirit care pe zi ce trece prinde contur. Locul 15 , ocupat de delegația noastră la Cracovia, ne dă speranțe și încredere pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.