Un nou președinte interimar la Federația Internațională de Haltere

Britanicul Mike Irani (foto) a devenit, vineri, noul preşedinte interimar al Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF), la doar trei zile după ce americanca Ursula Papandrea a fost înlocuită de thailandezul Intarat Yodbangtoey, cu prilejul unei reuniuni a Comitetului Executiv, transmite EFE.

Mike Irani, medic reumatolog de 71 ani, este preşedintele Comisiei medicale a IWF şi a dat asigurări că ocupă acest post doar cu misiunea de a pregăti congresul în care vor avea loc alegeri pentru conducere, fără a candida la vreo funcţie.

Menționăm că Intarat Yodbangtoey şi-a prezentat joi demisia, în urma valului de critici, inclusiv de la CIO, pentru modul în care a fost înlăturată americanca Ursula Papandrea, care fusese numită preşedinte interimar în aprilie şi începuse un program de reformare a IWF.

Prima măsură luată de Irani a fost aprobarea, cu susţinerea Comitetului Executiv, a prelungirii până în 2024 a unui acord cu Agenţia Internaţională de Control (ITA), entitate independentă impusă de CIO pentru gestionarea controalelor antidoping în federaţiile internaţionale.

Criza prin care IWF trece în ultimii ani a atras avertismente de la CIO privind o posibilă excludere a halterelor de la Jocurile Olimpice, iar apogeul a fost atins în ianuarie, când un canal german de televiziune a dezvăluit corupţia la nivel înalt, protejată de însuşi preşedintele Tamas Ajan, ales începând cu anul 2000, care  a demisionat în aprilie şi Comitetul Executiv a ales-o pe Ursula Papandrea în funcţia de preşedinte interimar.

Rapoarte au dezvăluit practici de corupţie la nivel înalt comandate de Ajan, presupuse deturnări de fonduri, cumpărare de voturi şi ascunderea cazurilor de dopaj. Din acest motiv la JO 2020 de la Tokyo, circa 20 de ţări vor avea o participare limitată la disciplina haltere, din cauza cazurilor numeroase de dopaj, inclusiv Thailanda.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.