ActualitateFlash

Un câine comunitar la 18 hunedoreni

03 caini-dn

Adriana Năstase

Aproape 4.000 de câini comunitari trăiesc liberi pe străzile municipiului Hunedoara, astfel că, numărul lor a creat o adevărată problemă socială în oraş, potrivit estimărilor făcute de autorităţile locale.
Conform datelor oficiale, în oraşul siderurgiştilor locuiesc acum 72.000 de persoane, un calcul aritmetic simplu arătând că un câine vagabond revine la 18 hunedoreni.
40.000 de euro pe lună, întreţinerea adăpostului
“Problema este că aceşti câini au format adevărate haite, care au început să atace oamenii. Am văzut cazuri de fetiţe muşcate de nas sau de obraz şi nu se poate face nimic. Legislaţia este foarte restrictivă în ceea ce priveşte câinii comunitari, iar aceştia nu pot fi eutanasiaţi, decât în
cazuri speciale. În opinia mea, legea ar trebui schimbată“, a declarat Monica Rada, consilier al primarului municipiului Hunedoara.
Soluţia înfiinţării unui adăpost comunitar, unde să fie adunaţi toţi câinii de pe străzile municipiului Hunedoara se loveşte de restricţiile bugetare. Costurile de întreţinere lunară ale adăpostului au fost calculate la 40.000 de euro, iar consiliul local nu-şi poate permite să aloce aceşti bani, care ar include cheltuielile cu mâncarea, tratamentele medicale şi cele de personal. Mai nou, autorităţile se confruntă şi cu problema câinilor care sunt aduşi în oraş din alte localităţi cu maşinile, în special, în timpul nopţii. Cetăţenii au reclamat acest aspect la primărie, susţinând că au văzut furgonete din care au fost eliberaţi câini, în zona gării din Hunedoara.
„Am primit sesizări de la mai mulţi cetăţeni de bună credinţă că în zona gării au fost eliberate din maşini, grupuri de 10-15 câini. Din păcate, nu avem fotografii după care să putem identifica acele vehicule, a afirmat Monica Rada. Reclamaţiile făcute de cetăţeni sunt confirmate de situaţia din teren, deoarece câinii comunitari din Hunedoara sunt marcaţi cu un crotaliu de culoare roşie, iar acum, în oraş pot fi văzuţi şi alţii, care poartă crotalii de culoare verde sau galbenă“, susţine consilierul primarului. În ultimii doi ani, Fundaţia Vier Pfoten a desfăşurat campanii de sterilizare a câinilor comunitari din Hunedoara, dar după acest tratament, animalele au revenit pe străzile oraşului.

2 comentarii la „Un câine comunitar la 18 hunedoreni

  • cheltuielile cu cainii vagabonzi si cu tratamentele copiilor muscati de acestia ar trebui suportate de toate ong care se opun rezolvari acestei situatii. adica eutanasiri cainilor fara stapin .cu bani cheltuiti ptr intretinerea lor ar putea fi rezolvate multe alte probleme.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura